Hlavní obsah

Šampionem je červené z Bzence

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Národní soutěž vín, kterou pořádá každoročně Svaz českých vinařů, zná svého vítěze pro rok 2020. Stalo se jím Rulandské modré ze Zámeckého vinařství Bzenec, pro které se jedná o sedmý titul Šampiona ve dvacetileté historii soutěže. Stovka vín, která uspěla ve vícekolovém hodnocení, se následně představí v expozici valtického zámku, takzvaném Salonu vín.

Foto: Národní soutěž vín

Titul Šampiona si vinařství odneslo posedmé.

Článek

Systém hodnocení soutěže má hned několik kol. V tom prvním se utkají mezi sebou vína v jednotlivých vinařských podoblastech, nejlepší z nich postoupí do celostátního kola, ze kterého 400 nejlepších putuje do posledního - finálového kola.

V hodnotící porotě zasedají zástupci Národního vinařského centra, Svazu vinařů České republiky a odborné hodnotící komise. Vzorky musejí podstupovat hodnocení v laboratoři, aby byla dodržena skutečně všechna kritéria.

Nejvyšší ocenění, titul Šampiona, si z vyhlášení konaného začátkem prosince ve Valticích odneslo Zámecké vinařství Bzenec s vínem EGO No. 90 Rulandské modré ročník 2017. Pro vinařství se tak jedná už o sedmý titul Šampiona soutěže, která má dvacetiletou tradici.

Vinařství, které staví úspěch na omylu pracovnice a unikátních etiketách

Muži

„Toto Rulandské modré vzniklo z perfektně vyzrálých hroznů z Dolních Dunajovic z trati Zimní vrch. Ruční sběr, desetidenní kvašení v otevřené nádobě a roční školení v nových barikových sudech dalo vzniknout vínu se světlejší rubínovou barvou a příjemnou viskozitou. Ve vůni jsou cítit sušené brusinky, švestky a lehký nádech sladkého koření v závěru. V chuti je elegantní, lehce kořenité s příjemnou kyselinkou a dlouhým závěrem,“ okomentoval vítězné víno Zbyněk Žiška, hlavní enolog vinařství.

Vzrůstající kvalita červeného

Fakt, že letos v konkurenci 2400 moravských a českých vín zvítězilo červené víno, potvrzuje vzrůstající kvalitu tuzemského červeného.

„Hodnocení bylo velmi vyrovnané. Těší nás vzrůstající zájem o soutěž nejenom ze strany vinařů, kteří se přímo se svými víny účastní soutěže, ale také následně ze strany návštěvníků expozice Salonu vín,” uvedl Pavel Krška, ředitel Národního vinařského centra.

Slavnostní vyhlášení všech držitelů ocenění a složení degustační stovky nejlepších vín pro rok 2020 proběhne 5. února příštího roku ve Valticích. O den později se pak otevře expozice pro návštěvníky, kteří budou moci hodnocená vína ochutnat.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Výběr článků

Načítám