Hlavní obsah

Produkční Top Gearu žaluje moderátora Clarksona i BBC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Produkční pořadu Top Gear Oisín Tymon zažaloval moderátora Jeremyho Clarksona i celou BBC kvůli rasové diskriminaci. Případ se týká březnového incidentu, při němž Clarkson irského produkčního fyzicky napadl, což měl doprovázet „verbálními útoky”.

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Jeremy Clarkson

Článek

Vnitřní vyšetřování, které BBC zahájila po Clarksonově útoku, ukázalo, že se Tymon stal obětí „nevyprovokovaného fyzického i verbálního útoku”.

Tymonova žaloba se týká jak Clarksona, tak samotné BBC. Jakým způsobem se stanice měla dopustit rasové diskriminace vůči svému irskému zaměstnanci, zatím není jasné.

List The Guardian nicméně v této souvislosti připomíná, že za škodu utrpěnou při výkonu povolání může vysoudit maximálně zhruba 80 tisíc liber (asi tři milióny korun), zatímco v případě diskriminace by se mohl domoci i částky přesahující 100 tisíc liber (3,8 miliónu Kč).

„Na toto tvrzení zareagujeme, ale nebudeme ho teď blíže komentovat,” uvedla v pátek BBC.

Foto: Profimedia.cz

Oísin Tymon

Moderátor napadl produkčního letos v březnu v hotelu v Yorkshire poté, co se od něj po denním natáčení dozvěděl, že není k dispozici teplé jídlo. Clarkson Tymona udeřil a způsobil mu krvácení a otok rtu. Bezprostředně po incidentu Tymon řekl policii, že trestní oznámení podat nechce.

Clarkson událost, která ho připravila o lukrativní zaměstnání, označil za „svou vlastní hloupou chybu”.

Jeho fanoušci se na internetu do Tymona pustili. Na sociálních médiích proti němu vystupovali tak ostře, že je sám Clarkson vyzýval, aby se mírnili.

„Přál bych si, aby Oisovi dali pokoj, protože to vůbec nebyla jeho vina,” řekl tehdy moderátor, který se příští rok objeví v chystaném pořadu televize provozované společností Amazon.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám