Hlavní obsah

Osmdesátiletý Bulhar dokončil na jachtě plavbu kolem světa

Novinky, jky

Osmdesátiletý bulharský námořník Vasil Kurtev byl přivítán davy zpět ve své rodné zemi poté, co se 652 dní plavil sám kolem světa po moři. Ve Varně si musel po návratu muž připadat jako válečný hrdina.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Osmdesátiletý Bulhar obeplul na jachtě světVideo: AP

 
Článek

Přátelé, fanoušci yachtingu, ale i mnozí ostatní se sešli na nábřeží Varny, aby přivítali jachtařského veterána Vasila Kurteva, který dokončil 25 000 mil dlouhou plavbu, kterou absolvoval na své jachtě Odessos. Při příjezdu ho dokonce hudebně přivítal i orchestr bulharského námořnictva. Sluší se ale říci, že pro jednoho z nejstarších lidí světa, kterým se něco takového podařilo, je podobné přivítání na místě.

Své 80. narozeniny oslavil Kurtev na palubě jachty 22. ledna. Opálený a ve viditelně dobré kondici nasměroval svou loď do mariny, kde mu starosta Varny předal speciální ocenění.

„Všechny vás miluju! Splnil jsem si svůj dlouholetý sen a cítím se teď o hodně mladší,” byla první slova postaršího dobrodruha.

Nedělal to poprvé

„Jsem rád, že jsem do toho šel. Musel jsem se vypořádat s řadou problémů, motorem a mnoha dalšími záležitostmi, ale vše nakonec dopadlo dobře,” dodal Kurtev.

Do světa vyrazil námořník z Varny 5. srpna směrem do Bosporu, odkud přejel přes Středozemní moře směrem na svůj dvouletý výlet, o kterém původně doufal, že bude výrazně kratší. Bývalý zubař má za sebou už tři transatlantické sólové výpravy, ale vzhledem k jeho věku byla tato rozhodně největší výzvou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám