Hlavní obsah

Nový přístroj se za tři vteřiny trefí do vkusu mlsných jazýčků

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moderní svět je plný technologických vychytávek, které ještě nedávno byly prakticky nemyslitelné. O užitečnosti některých z nich se dá polemizovat. Jiné si ale vmžiku zamilujete a brzy přemýšlíte, jak jste bez nich mohli žít. Kam se asi zařadí scanner na červené víno, který odhalí váš vkus?

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Skener na vínoVideo: AP

 
Článek

Pokud nejste zrovna znalec vyškolený na seminářích enologie, pak se vám někdy zřejmě přihodila situace, že jste si při výběru vína nebyli tak docela jistí jeho vlastnostmi a kvalitou. V době chytrých telefonů existují aplikace, které vám během několika vteřin napoví, jak kvalitní víno zrovna držíte v ruce, spokojit se však musíte s recenzemi ostatních uživatelů, kteří mohou mít docela jiný vkus než vy.

S řešením na míru přišla francouzská aplikace MyOeno, která nehodnotí červená vína na principu dobré, či špatné, ale přináší rozbor daného vzorku díky speciálnímu skeneru, který funguje na základě pohlcování světla různých vlnových délek spektra.

„Umíme rozpoznat sílu, tedy kombinaci mezi tělem vína a obsahem alkoholu, kyselost či přítomnost tříslovin. Všechno na stupnici od jedné do sta. Principem je, že pokud si například v restauraci či supermarketu nejste jistí výběrem lahve, můžete na základě obrázku etikety nebo názvu zjistit podobnost s vašim vkusem. Ten si aplikace zapamatuje podle vámi dříve ochutnaných vzorků,” říká vývojář Bastien Guillebastre.

Vyhnete se podvodům

Další výhodou přístroje může být kontrola daného vína. Opravdu se ve vaší sklenici nachází to drahé víno, které jste si objednali? Stačí na pár sekund vložit skener do sklenice a výsledek se objeví na chytrém telefonu, jenž je se zařízením propojený pomocí bluetooth. „V naší databázi máme mnoho vzorků, takže pokud se bude výsledný trojúhelník vlastností zásadně lišit od obsahu sklenice, je silné podezření, že nepijete to, co jste si objednali,” vysvětluje Guillebastre.

Cena skeneru, jenž byl tento týden představen na největším veletrhu spotřební elektroniky v Berlíně, začíná v přepočtu na 1500 korunách.

Reklama

Výběr článků

Načítám