Hlavní obsah

Nepije, nekouří a věk je pro něj pouhé číslo. Nejstarší dudák jde dětem příkladem

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 98 let je považován za nejstaršího dudáka na světě. Skot James Beedie začal na tradiční nástroj hrát ve svých 14 letech a hudba se pro něj stala v dobrém slova smyslu závislostí, na rozdíl od alkoholu či kouření.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nejstaršímu dudákovi na světě je 98 letVideo: Reuters

 
Článek

Hudebně nadaný pradědeček i ve svých 98 letech hraje na dudy každý týden a chodí do průvodu s kapelou, kterou v roce 1969 pomáhal zakládat. Když dostal ve 14 letech první dudy od svého otce, bylo jasné, že zvítězí geny z otcovy strany, ačkoliv matka pocházela z Belgie. „Jsi Skot!” opakoval otec mladému Jamesovi.

Kromě hudby Beedie vyznává zdravý životní styl a vyhýbá se dokonce i tradiční skotské whisky. „Alkoholu neholduji a nekouřím,” potvrzuje hudebník, jenž během víkendů předává tradici dalším generacím. „Je příjemné ukazovat dětem něco z toho, co umím,” říká a sebevědomě přidává: „Myslím, že mi hraní jde docela dobře, ale samozřejmě se může najít někdo, kdo s tím tak úplně souhlasit nebude.”

Dudy považuje Beedie za velmi společenský nástroj. „Vždycky, když je vezmu do ruky a začnu hrát, schází se ke mně lidé, poslouchají a zastaví se na kus řeči,” vysvětluje, proč i v tak úctyhodném věku stále hraje.

Nebylo však daleko od toho, aby dudy pověsil na hřebík. Po pádu ze žebříku si před třemi lety zlomil několik žeber a poškodil plíce. Za tři měsíce už však vitální stařík pochodoval ulicemi s kapelou a vyhrával na všechny strany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám