Hlavní obsah

Nejdražší restaurace v USA končí se spropitným

Novinky, Vojtěch Pospíšil

Newyorská restaurace Masa, která je označována za nejdražší v USA, končí se spropitným. Pokud tam bude host chtít nechat obsluze dýško, ať už při platbě kartou, nebo hotovostí, bude odmítnuto.

Foto: masanyc.com

Restaurace Masa se zaměřuje na sushi.

Článek

Krok podniku se třemi michelinskými hvězdami souvisí s lednovým zvýšením minimální mzdy ve státě New York. V mnoha restauracích tam teď ruší spropitné a zdražují menu, aby pokryli zvýšené náklady na pracovní sílu.

Masa tak není zdaleka jediná, ale v zemi, kde je spropitné nedílnou součástí návštěvy restaurace nebo baru, se jedná o významný krok, který může následovat víc a víc podniků.

„Spropitné v hotovosti i při platbě kartou bude zdvořile odmítnuto. Výjimečná pohostinnost je nedílnou součástí návštěvy Masy a je poskytována každému hostovi,“ uvedla restaurace pro web New York Eater.

Restaurace japonského šéfkuchaře Masajošiho Takajamy v prohlášení krok odůvodnila tím, že chce zajistit svým zaměstnancům „stabilnější a spolehlivější výplatu“ a také „udržet talentované lidi“.

Foto: masanyc.com

Masajoši Takajama

A o kolik vlastně Masa zdražuje? Menu pro jednu osobu teď stojí 450 dolarů, pokud bychom tedy počítali s večeří pro dva, dostaneme se po zahrnutí daně (v USA se připočítává při placení) a standardního 20procentního dýška na astronomických 1160 dolarů, tedy asi 28 tisíc korun.

Po zdražení plánovaném na březen vyjde menu na 595 dolarů, což se při večeři pro dva vyšplhá s daní někam k 1300 dolarům. Rozdíl je patrný, nicméně je nutné zmínit, že menu stálo zmíněných 450 dolarů už od roku 2008, takže Takajama přistoupil ke zdražení až po téměř osmi letech. Proto mluvčí Masy uvádí, že za zdražením stojí i „značný růst nákladů provozovatelů restaurací v New Yorku“.

Na zdražení menu a zrušení spropitného ale někteří hosté i vydělají. Masa totiž nezdražila ostatní položky na jídelním lístku včetně pití, čímž vzniká paradoxní situace – kdo hodně sní a vypije, pro toho může nakonec neplacení dýška znamenat úsporu.

Reklama

Výběr článků

Načítám