Hlavní obsah

Náročné soutěže Winter Spartan Race se zúčastnil i Čech chodící o berlích

Novinky, Ivan Vilček, Jasná

Hendikepovaný Čech Martin Zikmund na náročné soutěži Winter Spartan Race v Jasné na Slovensku překonal sám sebe. Zikmund se totiž pohybuje pomocí francouzských berlí, ale absolvoval téměř polovinu téměř osmikilometrové tratě. Spartan Race je považovaný za nejtěžší terénní překážkový běh na světě. V Jasné se konal vůbec poprvé v zimních podmínkách.

BEZ KOMENTÁŘE: Winter Spartan Sprint 2015 Video: TMR

 
Článek

„Pro člověka s berlemi je to komplikovaný a náročný závod. Zvolil jsem taktiku plazení se po čtyřech. Líbila se mi především úžasná lokalita, areál a dobře zorganizovaný závod. Trať jsem absolvoval se svým trenérem,“ neskrýval Zikmund nadšení.

Převýšení 596 metrů s maximálním sklonem 43 procent zdolával téměř čtyři hodiny. V polovině tratě závod vzdal, ale vůbec mu to nevadilo. „Už jen pobyt v horském prostředí člověka posilní do dalších věcí,“ uvedl.

Závod v Jasné absolvoval i zakladatel Spartan Race Američan Joe de Sena. „Nikdy jsem neviděl tolik lidí zdolávat hory s takovou bezstarostností a úsměvem jako tady v Jasné. Každý, kdo mě zná, ví, že mě pracovitost Východoevropanů vždy ohromovala,“ uvedl v cíli Sena.

Překážky, dráty či stěna

Za pět let existence se Spartan Race rozšířil ze Spojených států do Kanady, Austrálie i do evropských zemí. Do závodu se zaregistrovalo 2367 závodníků ze 17 zemí světa. Závod obsahoval běh na 7,7 kilometru v náročných zimních podmínkách.

Závodníci museli ve sněhu překonat velké převýšení a 20 překážek. Přelézali například stěnu, plazili se pod ostnatým drátem, přeskakovali hořící překážku a podobně. Startovalo se postupně ve skupinách po 250 členech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám