Hlavní obsah

Muž vyrábí stolní fotbálky v podobě opravdových stadiónů

Argentinský grafik Martin Setula plní sny mnohým milovníkům stolního fotbalu. Stoly s panáčky na tyčích totiž vyrábí v podobě reálných fotbalových stadiónů, díky čemuž si hráči mohou vychutnat hru tak, jako by byli na stadiónu svého oblíbeného klubu. O jeho výrobky je dokonce velký zájem i mezi slavnými fotbalovými hráči.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Grafik vyrábí stolní fotbálky inspirované skutečnými fotbalovými stadiónyVideo: AP

 
Článek

„Používám stejný základ pro všechny stoly. Poté začíná výzkumná práce, kdy zjišťuju míry konkrétního stadiónu, získávám jeho fotky ze všech stran, pracuju na každém detailu,“ svěřuje se Setula agentuře AP.

Projekt, který nazývá „Superclasico“, začal v roce 2013. Tehdy se Setula setkal se zástupci argentinského fotbalového týmu CA Boca Juniors, kterým svůj nápad představil. Údajně chtěl pro klub vytvořit něco unikátního a ručně vyráběného.

Zástupcům týmu se jeho myšlenka zamlouvala, a tak krátce poté začal pracovat na svém prvním prototypu: stadiónu s názvem La Bombonera. A po jeho dokončení už se nezastavil. Od té doby ho začali kontaktovat fotbaloví manažeři, hráči, a dokonce i politikové s tím, že také chtějí svůj vlastní model.

Jedním ze zákazníků byl Carlos Tevéz

Vyrobit jeden takový stůl mu trvá nejméně jeden týden. Cena se prý odvíjí od náročnosti dané konstrukce. Setula už podobných stolů prodal celou řadu. Často však nemá ani tušení, kdo jsou daní kupci, neboť například fotbaloví hráči ho oslovují prostřednictvím svých manažerů.

Jeden světoznámý fotbalista ho však nejenom sám oslovil, ale také si s ním stolní fotbálek zahrál. A nebyl jím nikdo jiný než argentinský kanonýr Carlos Tevéz.

Toto setkání bylo dalším důležitým milníkem, kdy se povědomí o jeho nevšedních výrobcích překlenulo i daleko za argentinské hranice. Od té doby pracoval například na stolech s podobiznou stadiónů španělského Realu Madrid, mexického Tiburones Rojos de Veracruz či anglického Sheffield Wednesday FC.

S odstupem času Setula tvrdí, že nejlepší na jeho práci je skutečnost, že jeho výrobky přináší všem lidem bez rozdílu radost. „V každém z nás je malé dítě. Při hře stolního fotbalu nerozhoduje věk, pohlaví, náboženské vyznání, politická příslušnost či jazyk. Všichni zkrátka hrají a mají u toho radost,“ má jasno Setula.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám