Hlavní obsah

Muž fotil osm let Amazonii. Není to vždy veselý pohled

Novinky, jky

Čtyřiatřicetiletý fotograf ze španělského Alicante Sebastián Liste fotil po dobu osmi let v Amazonii. Jeho snímky zachycují krásnou přírodu, život místních obyvatel i zásahy člověka do tohoto výjimečného ekosystému.

Foto: Sebastián Liste/Noor

Amazonský prales je unikátní ekosystém.

Článek

Mladý fotograf Sebastián Liste vydal působivou kolekci sledující vliv kolonizace a odlesňování na zaměstnanost, obchod, vysidlování komunit a životní prostředí v Amazonii. Při své práci se ambasador značky Nikon zaměřuje zejména na lidský motiv v okolí Transamazonské dálnice a v přilehlých vesnicích.

Cílem španělského fotografa žijícího dlouhodobě v Jižní Americe je vzdělávat nové generace a informovat je o vývoji geografie Amazonie, především o společenských, politických a přírodních dopadech souvisejících s dálnicí.

Mají práci, ale jiný život

„Stavba dálnice umožnila Brazílii dosáhnout pozice jednoho z nejdůležitějších vývozců na světě, a to ať jde o skot, drůbež, kávu, cukr či sojové boby. Podporuje ekonomický růst a zajišťuje zaměstnanost v regionu. Vedla však také k rozsáhlému odlesňování a ničení deštného pralesa a ke kolonizaci ovlivňující životy místních lidí,“ domnívá se Liste.

V deštném pralese žije mnoho izolovaných komunit, které teď mají podle fotografa zaměstnání, ale jejich životy se navždy změnily. A mimo jiné právě to se snažil Liste, který je velmi aktivní i na svém instagramovém účtu, svým fotoaparátem zachytit.

Reklama

Výběr článků

Načítám