Hlavní obsah

Michelinský šéfkuchař bortí představy o tradiční pochoutce

Novinky, nčs

Belgie, to je země, která je po celém světě známá mimo jiné díky tradičním vaflím. Belgický šéfkuchař Yves Mattagne se rozhodl, že je na čase známou pochoutku trochu vylepšit a místo obvyklé zmrzliny či šlehačky servíruje v novém podniku vafle třeba s foie gras (ztučnělá játra vodních ptáků).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nový hit v Bruselu: Vafle s foie grasVideo: AP

 
Článek

Belgické vafle jsou milovanou pochoutkou jak místních Belgičanů, tak i zahraničních turistů. A právě možná návštěvníci z ciziny jsou otevřenější novým trendům v přípravě sladkého těsta.

„Po prvním týdnu, kdy jsme začali nabízet netradiční vafle, jsme měli přibližně 90 % zákazníků z ciziny. Ti mají vafle spojené většinou se sladkou chutí, když jim však naservírujeme naši verzi, jsou vesměs překvapení, jak perfektně se k sobě suroviny hodí,” říká Yves Mattagne, který podnik provozuje společně se svým synem a dalšími dvěma muži.

Izraelská restaurace sklízí úspěch s falafelovými vaflemi

Muži

V nabídce podniku Gaufres & Waffles, který v září otevřel v centru Bruselu, najdete kromě vaflí s foie gras napříkald i humří variantu.

„Moc jsem si pochutnala. Původně jsem si myslela, že to bude dost těžké a přeplácené jídlo, ale ve skutečnosti je to moc dobré,” říká o vaflích Greta Liviová, italská turistka, která vyzkoušela vafle s husími játry.

Vafle s tatarákem

Šéfkuchař, jenž kromě podniku s vaflemi řídí i dvěma michelinskými hvězdami oceněnou restauraci v Bruselu, však připouští, že není jediný, koho napadlo dělat vafle na jiný způsob.

„Nejsme první, kdo přišel s jinou než sladkou variantou, v Bruselu je k dostání spousta druhů, my však přidáváme čerstvé ingredience přímo na vafle, v tom jsme myslím jedineční,” prozrazuje základní postup přípravy šéfkuchař. Zbytek receptů však ponechává v tajnosti.

Zemřel guru kubánské kuchyně, bylo mu 44 let

Muži

Pokud byste tak rádi ochutnali vafle s hovězím tatarákem, zeleninou nebo třeba se zmíněnými husími játry a okurkou, budete se muset vydat do centra Bruselu.

Jestliže přece jenom zůstanete u těch se zmrzlinou a šlehačkou, Mattagne vás nezklame. V nabídce má i běžné sladké varianty, za které zaplatíte v přepočtu zhruba 150 až 250 korun, u netradičních variant počítejte se stokorunou navíc.

Reklama

Související témata:

Související články

Peruánská kuchyně rychle dobývá svět

Bude-li při vás stát štěstěna, oběd v restauraci Matria vám naservíruje sama šéfkuchařka. Arlette Eulertová se gastronomickému kouzlení vyučila v Madridu, pak...

Výběr článků

Načítám