Hlavní obsah

Mexiku dochází agáve, a to znamená jediné. Milovníci tequily trnou

Cena agáve v poslední době neuvěřitelně vzrostla, neboť poptávka po něm převýšila nabídku. Důvodem je jak rostoucí popularita samotné mexické tequily, která se z agáve vyrábí, tak skutečnost, že je tato plodina v dnešní době využívána i na řadu jiných věcí. Není se proto čemu divit, že nedostatek rostliny způsobuje řadě výrobců mexické tequily vrásky na čele.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Poptávka po agáve převyšuje nabídku, výroba mexické tequily je v ohroženíVideo: Reuters

 
Článek

Cena sukulentní rostliny s velkou růžicí tlustých listů, z jejíhož kmene se mexická tequila vyrábí, vzrostla za poslední dva roky na šestinásobek.

Se zvýšením cen se potýkají zejména menší výrobci mexického alkoholického nápoje, nedostatek agáve však může razantně postihnout i velké lihovarnické společnosti.

„Je to složitá plodina. Není stejná jako například kukuřice, kterou zasadíte a během šesti měsíců je k dispozici. U agáve musíte počkat sedm let, což vyvolává určitou nejistotu,“ vysvětlil agentuře Reuters předseda organizace National Tequila Industry Chamber (CNIT) Luis Velasco.

Využití agáve je pestré

„V minulosti bylo agáve využíváno pouze k výrobě tequily, nyní má však také řadu jiných využití. Získává se z něj například probiotický inulin, vyrábí sirup nebo se používá jako sladidlo. A kromě tequily se z něj vyrábí i jiné nápoje. A právě proto poptávka převyšuje nabídku,“ řekl ředitel mexické rady Tequila Regulation Council Ramon Gonzalez.

Podle odborníků se situace s nedostatkem plodiny nezlepší minimálně do roku 2021, poté by prý mohly zafungovat podpůrné strategie, které jsou v oblasti výsadby nevyhnutelné.

Obchody s mexickým alkoholickým nápojem v posledních letech značně vzrostly. Vývoz čisté tequily do Spojených států se za posledních deset let zvýšil o 198 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám