Hlavní obsah

Master distiller whiskey Bushmills: Práci si nosím domů. Po lahvích

Novinky, Jakub Kynčl (Bushmills)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bushmills

Není nic lepšího, než když muž žije svým povoláním. Nadšení pro každou maličkost při rozhovoru z Columa Egana doslova sálá. Když se skloubí vřelá severoirská povaha s drsným větrným krajem a sklenkou výborné whiskey, nemůže být už interview lepší. Vítejte v palírně Bushmills, kterou ročně navštíví 120 000 lidí.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Master distiller, či též vrchní palič, Colum Egan

Článek

Colum Egan pracuje v palírně Bushmills ve stejnojmenné vesničce v Severním Irsku už od roku 2002 a zastává pracovní post poeticky označený jako master distiller. Dohlíží na celý proces výroby whiskey, ochutnává, doporučuje, co by se mělo vylepšit, a také se stará o propagaci značky v zahraničí.

Že to zní jako vysněná práce? „Jsem na telefonu 24 hodin denně a vlastně pořádně nevím, co je to volno. Ale neměnil bych. Toto zaměstnání je pro mě životní osud,” tvrdí Egan, kterého jsme přímo v jeho palírně vyzpovídali.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Vítejte v Bushmills

Lidé na vaší pozici často rádi dlouhé hodiny hovoří o tom, proč je právě ta jejich značka tou nejlepší. V souvislosti s whiskey Bushmills se často zmiňuje místní voda. Co je na ní výjimečného?

Vy jste se na mě připravil, to mám rád. Věc se má tak, že jedním z klíčových důvodů, proč byla palírna před stovkami let založena právě zde, byl zdroj vody. Tady v Bushmills jsme necelých pět kilometrů od útvaru známého jako Obrův chodník (Giant's Causeway). Jde o unikátní sestavu čedičových sloupců. A právě přes čedičový podklad naše voda protéká, což jí dává unikátní minerální příchuť. Tu samou vodu využíváme už od založení palírny, nezměnilo se to. Roli ale hrají i další věci.

Například?

Trojitá destilace. Když pijete Bushmills, vnímáte jemnost, ale zároveň cítíte bohatou škálu chutí a jasný náznak ovocných tónů. A za to vděčíme zejména tomu, že je i naše základní whiskey třikrát destilovaná. Když něco destilujete třikrát, jste schopni nechat vyniknout skvělou ovocnou složku i u extrémně silného alkoholu. Jakmile máte tuto složku, necháte ji odpočívat v barelech po pět až 25 let, kde dále rozkvétá.

Vy o tom mluvíte, jako byste byl zahradník. Jaký máte ke své práci vztah?

Je to už moje součást, jsem s ní plně ztotožněný. Nedokážu si představit, že bych měl dělat nějakou práci, kde bych si nemohl stát za vším, co udělám.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Areál severoirské palírny Bushmills

Kdy jste tu začal pracovat?

Bylo to v roce 2002, neskutečně to letí. Mám neustále pocit, jako kdyby to bylo včera. Musím ale říci, že si tu žiju svůj sen. Mám za to, že to byl osud.

Jak jste na toto místo narazil poprvé?

Je to už nějakých 20 let. Pracoval jsem tehdy v Londýně a s partnerkou, dnes už manželkou, jsme jeli do Severního Irska za jejími příbuznými. Měl bych asi dodat, že je jedním ze 12 dětí. Takže když se u nich doma sešla celá rodina, jen jsem tam tak seděl a ač mluvím anglicky, tak jsem nikomu pořádně nerozuměl. Mluvili všichni přes sebe a hlavně rychle s místním přízvukem.

Mám to brát tak, že jste následně utekl z rodinného setkání do palírny?

To zní strašně, když to řeknete takhle! No ale vlastně jo, tak nějak to bylo.

Jak jste to provedl?

No asi po půlhodince jsem se zvednul a jen tak mimochodem prohodil: 'Slyšel jsem, že tu máte takovou krásnou malou palírnu. Prý je to asi jen 15 kilometrů daleko.' A než se vzpamatovali, už jsem byl na cestě. Nadchlo mě to tam. Ale ještě to trvalo několik let, než jsem tam začal pracovat.

Kde jste pracoval dříve?

Před prací zde jsem dělal v pivovarnictví. Není to tak vzdálené. Přinejmenším tedy ta první fáze, kdy se snažíte dostat z nějakého základu to nejlepší určitým procesem. Pak už se samozřejmě práce s pivem a whiskey liší zcela diametrálně.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Jeden sud vedle druhého. Všechny plné. A všechny s jantarovým mokem.

Dal jste si tu v Bushmills nějaké cíle?

Já to mám jasně určené. Snažím se udržovat odkaz svých předchůdců, kteří pracovali na této pozici přede mnou. Mým hlavním úkolem je to, aby po mém odchodu z Bushmills chutnala whiskey stále stejně jako při mém příchodu do palírny. Snažím se udržet naše loajální fanoušky udržením stejné chuti a zároveň rekrutovat nové.

Jakým způsobem?

Zkouším využívat jiné sudy na staření whiskey a rozšiřovat naši nabídku. Na trh jsem také uvedl medovou whiskey, což bylo pro nás něco úplně nového. Ale na druhou stranu whiskey s přidaným medem, to je něco, co je v této oblasti odjakživa. Zejména v zimě, kdy si lidé tento nápoj rádi nahřívají.

Nepřijde vám, že je medových whiskey na světovém trhu už dost? 

Chutnal jste je někdy? Jsou přeslazené a nemají přirozenou medovou chuť. My do této whiskey přidáváme místní med, žádné umělotiny. Navíc ta chuť je vyvážená a svým medovým nádechem neurazí ani chlapa. Můžete mi ukázat nějakou jinou medovou whiskey, které by se muž napil a neřekl: „Fuj, to je sladký...”? Já ne.

Tak mě tak napadá, nosíte si práci domů?

Ano. Po lahvích... (smích)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám