Hlavní obsah

Maso balí do sena, ze šišek dělá sirupy

Právo, jan

Miloval hudbu, ale stal se kuchařem. „Je to asi zvláštní, ale mně kuchařské umění a přístup k jídlu v mnohém připomínají právě hudbu,“ říká Alessandro Bellingeri, šéfkuchař se zkušenostmi z michelinských restaurací, který nyní sestavuje podzimní menu v ČR.

Foto: Miroslav Sova

Alessandro Bellingeri (vlevo) a René Vokurka s biftekem nakládaným v seně

Článek

Lásku k jídlu předávala Bellingerimu babička, majitelka trattorie - rodinné italské restaurace. Dnes už má však Alessandro vlastní podnik a nyní sestavuje podzimní menu pro pražskou Gallery 44.

Zkušenosti sbíral jak v michelinských restauracích rodné Itálie, tak na stážích ve Španělsku či Anglii. Přesto nezanevřel na recepty, jež jsou typické pro jeho rodnou zemi. „Snažím se severskou italskou kuchyni dělat moderním způsobem. To je normální vývoj,“ dodává majitel restaurace v Bolzanu.

Alessandro často a rád pracuje se surovinami, jež mu nabízí příroda, která ho doma obklopuje; do sena balí maso, ze šišek dělá výtečné sirupy.

„Jedno léto jsem chodil v údolí Val di Fiemme, kde jsem pracoval, každé ráno rozkvetlou loukou heřmánku a pořád přemýšlel o tom, co by se z něho dalo udělat. Nakonec jsem vyrobil zmrzlinu,“ říká muž, který je zvyklý dělat pro své hosty nejen džemy či sirup, ale nechává i správně vyzrát šunku.

Pro pražské strávníky připravil mimo jiné alpského sivena s drobenkou z lískových ořechů, risotto se šneky doplňuje černá kapusta, domácí sýrové tortellini šafránový med a kdoule. Majstrštykem je pak biftek naložený v seně s lanýži z Piemonte s mrkvovou variací. Sladkou tečku tvoří čokoládový krém s olivovou pěnou a krutony.

Konec hospodských hádek? Kvalitu poznáte za pár minut

Muži

Až Alessandro z metropole odjede, bude na správné servírování jím vymyšlených jídel dohlížet šéfkuchař pražské restaurace René Vokurka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám