Hlavní obsah

Letadlo do každé rodiny? Američané staví stroje budoucnosti

Novinky, nčs

Vydat se třeba do práce nebo na výlet jednomístným létajícím strojem, nemusí být zas tak vzdálená budoucnost. Společnost z amerického Texasu vyvíjí elektrický stroj, který je něčím mezi helikoptérou a dronem. K jeho řízení by nemusela být nutná žádná speciální licence.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Američané staví letadla budoucnostiVideo: Reuters

 
Článek

Firem, které se snaží uvést na trh elektrické helikoptéry či jim podobné stroje, je pochopitelně víc. Výjimkou nejsou ani obří společnosti typu Airbus nebo Boeing. Na trhu však figurují i menší společnosti, jež mnohdy fungují formou startupů, což je i příklad americké společnosti LIFT Aircraft.

Právě texaská společnost představila stroj podobný dronu s místem pro jednoho cestujícího, jenž letoun ovládá pomocí joysticku. A vzhledem k tomu, že se firma snaží prosadit v kategorii „superlehkých strojů“, k pilotování dronu by tak nebyla potřeba licence FAA (federální úřad pro civilní letectví), jako je tomu například u malých letadel.

Stroj, poháněný 18 elektrickými rotory, jež umožňují vertikální vzlet i přistání, váží pouhých 196 kilogramů. Ve vzduchu se dokáže pohybovat rychlostí až 100 kilometrů v hodině po dobu 15 minut.

„Představujeme si budoucnost, ve které může létat každý,“ říká Matt Chasen, zakladatel společnosti LIFT. „Jsme na špici revoluce v letectví, jež je způsobena snahou o elektrifikaci letadel. Stejně jako elektromobily budou budoucností automobilového průmyslu, budou elektrická letadla budoucností létání,“ myslí si.

Možnost pomáhat ze země

Budoucí majitelé by nejdříve měli projít speciálním výcvikem, kde se naučí stroj perfektně ovládat. V případě problémů je možné dron ovládat i ze země. Licence ultralehkých letadel by také vynálezu neumožňovala létat nad zastavěnými oblastmi.

Společnost plánuje prvním zákazníkům dát stroje k dispozici během jednoho roku. „Myslím, že během deseti až dvaceti let budeme létat běžně úplně všichni,“ je přesvědčený Colin Guinn, expert na dronové technologie.

Otázkou samozřejmě zůstává cena, která, ačkoliv nebyla zatím zveřejněna, jistě nebude z nejnižších.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám