Hlavní obsah

Kuchař Andy Tan: Stačí jen nakoupit ty správné ingredience

Asijské restaurace patří v České republice k těm nejoblíbenějším. Mnoho lidí si stále častěji zkouší připravit asijské pokrmy v pohodlí domova. K tajům této kuchyně můžete přivonět v Praze i díky šéfkuchaři Andymu Tanovi.

Foto: Sasazu

Andy Tan vede kulinářské kurzy.

Článek

Indonéský šéfkuchař Andy Tan sbíral zkušenosti kromě domovské Indonésie také v Londýně, Amsterdamu či Paříži. Však také sám říká, že jeho mottem je „East meets West“, tedy spojení autentické asijské kuchyně se sofistikovanými evropskými postupy vaření.

V současné době Andy řídí chod pražské restaurace Sasazu. A v čem se právě jeho restaurace, sídlící v srdci pražské tržnice, odlišuje od tuctových bister?

„Přinášíme hostům všechny smyslové vjemy, které Asie nabízí. Od barev a chutí, až po vůně a vizuální potěšení. Naši návštěvníci tak mají v restauraci možnost doslova procestovat mnohé země tohoto světadílu a současně okusit opravdový kulinářský zážitek,“ říká šéfkuchař.

Kuchařem za pár hodin

Pro širokou veřejnost Andy a jeho tým pořádají kulinářské kurzy. Na nich se návštěvník naučí přípravu základních jídel, jakým je například asijské curry, které je typickým jídlem indického subkontinentu.

„Curry se také často vaří v zemích jihovýchodní Asie a Oceánie. Tam se používá kokosové mléko a kořeněné pasty a jí se s rýží. Jeden recept na curry neexistuje. V našich kurzech učíme například zelené thajské curry nebo vietnamské žluté curry. Základem těchto jídel jsou kvalitní curry pasty vyrobené ze směsi chilli papriček, zázvoru, galanghalu a dalších ingrediencí. Používáme také kokosové mléko a thajskou bazalku,“ prozrazuje Andy, v čem spočívá příprava jídla.

Může se však naprostý laik během několika hodin skutečně naučit přípravu asijského jídla?

„Menu do kuchařských kurzů sestavujeme tak, aby šlo o jídla, která si lidé potom budou moct připravit i doma. Jsou to tradiční asijská domácí jídla, typicky připravovaná na ulici nebo v jednoduché domácí kuchyni. Stačí jen nakoupit ty správné ingredience a dodržet postup při vaření. Není to nic složitého. Víme, že účastníci našich kurzů potom jídla doma často vaří,“ dodává Andy.

Autentická tržnice

A jak se šéfkuchař asijské restaurace tváří na malá asijská bistra, o jejichž kvalitě se dá mnohdy minimálně spekulovat? Dokáže rozeznat kvalitní místa od těch pochybných?

Foto: Sasazu

Čerstvé suroviny jsou základ každého dobrého jídla - nejen asijského.

„Když jsem v Praze, nemám upřímně vůbec čas nikam chodit, celé dny jsem v restauraci. Je pro mě tedy obtížné to nějak hodnotit. V Praze jsou určitě kvalitní asijské restaurace, ale pak je tady spousta restaurací a bister, které nemají s opravdovým asijským jídlem moc společného,“ potvrzuje rozdíl v kvalitě podniků.

„Na druhé straně spektra je tržnice Sapa, kde pro změnu najdete spoustu opravdu autentických míst. Když jsem třeba v Nizozemsku, chodím do čínských bister rád. Ačkoliv pocházím z Indonésie, mám čínský původ, a tak si rád zajdu na tradiční nedělní yamtcha, tedy čaj a knedlíčky dim sum,“ prozrazuje na závěr o svých chutích Andy.

Reklama

Výběr článků

Načítám