Hlavní obsah

Jak skupina studentů vyzrála nad kasiny

Novinky, znk

Když přijde na hazard, každý ví, že kasina nakonec vždycky vyhrají. Anebo ne? V devadesátých letech skupina amerických studentů dokázala, že opak je pravdou. Vše začalo v roce 1977 Billem Kaplanem poté, co si přečetl knížku o počítání karet a došel k závěru, že je možné použít matematický model k tomu, aby si vydělal kupu peněz hraním blackjacku.

Foto: Profimedia.cz

Počítání v blackjacku? Činnost mnoha mladých géniů více než oblíbená...

Článek

Svou metodu si Kaplan ověřil v praxi: během devíti měsíců se mu podařilo z počáteční tisícovky dolarů vydělat 35násobek. Vystudoval Harvardskou univerzitu a léta hrál po světě blackjack jen tak pro sebe.

Jeho život se však dramaticky změnil, když ho skupina studentů Massachusettského technologického institutu (MIT) požádala, aby je zasvětil do tajemství počítání karet – a slavný MIT Blackjack Tým byl na světě. Na začátku 90. let dali dohromady milión dolarů z výher a založili společnost Strategic Investments, která učila bystré studenty počítat karty a pak je vysílala do nic netušících heren.

Hráči ale museli dokázat dobře předstírat a snášet pozornost, kterou velké peníze vždycky přitahují. „Musel jsi složit počáteční zkoušku, kdy si tě poměřují a snaží se odhadnout, jestli jsi někdo, kdo jim vydělá velký balík,“ podotkl Mike Aponte, jeden ze studentů.

Výdělky byly omezené

Časem si ale kasina začala všímat podnikavých studentů a zakazovala jim hrát. Najatý soukromý detektiv dokonce přišel na to, že většina z nich jsou studenti MIT. „Většinou si tě ostraha vzala stranou a řekla ti: ,Miku, vedení kasina rozhodlo, že uvítá, když budeš hrát jakoukoli jinou hru kromě blackjacku‘,“ přiblížil Aponte stanici BBC. Někdy se ale ochranka mohla stát agresivní, hlavně mimo USA.

Hráči nevyhrávali vždycky, naopak často prohrávali velké sumy, ale z dlouhodobého hlediska byly statisticky šance na jejich straně. Počítání karet sice nebylo ilegální, ale kasina jej pochopitelně neměla ráda a měla právo zakázat někomu u nich hrát.

Rostoucí tlak nakonec v prosinci 1993 vedl k rozpuštění Strategic Investments – výdělky nebyly tak velké, jak by se dalo očekávat vzhledem k tomu, že se rozdělovaly mezi zhruba 80 hráčů a také mezi investory. „Většina podnikání byla spíše problematická než zábavná,“ řekl Kaplan.

Aponte si poté založil vlastní společnost, časem se ale stal natolik známým, že už hrát nemohl. V roce 2004 vyhrál klání World Series of Blackjack a dodnes se kromě poradenství pro kasina věnuje výuce zájemců dychtících po poznání „zaručené metody“ k vítězství v blackjacku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám