Hlavní obsah

Jak se hodovalo za krále Karla IV.? Byl to labužník

Český a německý král a římský císař si potrpěl na kvalitní stravu. Maso jedl výhradně čerstvé a vína si nechával dovážet z ciziny. My jsme šli ochutnat, jak se v době středověku Karel IV. stravoval.

Jak se hodovalo za krále Karla IV.? Byl to labužník

Během celého roku se konají nejrůznější akce, které připomínají významné výročí 700 let od narození Karla IV. Nás zajímalo, na čem si Karel IV. pochutnával a co bylo typické pro středověkou kuchyni.

Předkrm z doby Karla IV. v moderním pojetí

Foto: Aneta Lednová, Novinky

„Karel IV. miloval ryby. Ty nemohly chybět na jeho tabuli. Dále to pak byla zvěřina a také poměrně dost kaší, obilovin a luštěnin. Dost často ta jídla byla sladká, což se dost liší od současnosti. I omáčky, masa a kaše byly spíše sladké. Používalo se hodně sušeného ovoce, med a melasa,“ popsal Novinkám na víkendovém Prague Food Festivalu kuchař z Asociace kuchařů a cukrářů ČR Tomáš Popp.

Dezert se zmrzlinou z ječmene

Foto: Aneta Lednová, Novinky

Středověká kuchyně dost často pracovala s kořením, které bylo převážně cizokrajné. To bylo sice vzácné, na druhou stranu se nepoužívalo pouze k dochucení jídel, ale také jako dobrý prostředek na trávení.

Recept z Muzea gastronomie na hrachovou kaši s medem a vínem

Foto: koláž s použitím Profimedia.cz

Aby se recepty, které Asociace kuchařů a cukrářů ČR nabízí návštěvníkům různých akcí, co nejvíce podobaly těm středověkým, využívají podklady z pražského Muzea gastronomie.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Výběr článků