Hlavní obsah

Italský designér představil jachtu za miliardy. Na její plachty lze promítat filmy

Novinky, tcs

Jen co Gianmarco Cardia vyhrál soutěž o nejlepšího mladého designéra uplynulého roku, dal o sobě tento talentovaný Ital opět vědět. Tentokrát ohromil s konceptem jachty pro miliardáře, kteří si kromě luxusu chtějí dopřát i extravaganci v podobě promítání filmů na plachty.

Foto: Gianmarco Cardia

Milovníky filmů, kteří nemají problém utratit pár miliard, jachta rozhodně nadchne.

Článek

První, co na jachtě zaujme, jsou její plachty. Luxusních superjachet, které by mohl pohánět vítr, totiž moc není, za všechny můžeme jmenovat superjachty Black Pearl či Maltese Falcon. I proto dostala 80 metrů dlouhá loď jméno Vela (italsky plachta).

Cardia použil pro svůj návrh moderní verzi takeláže zvanou DynaRig. Koncept plachtoví, které připomíná to z plachetnic 19. století, poprvé navrhl v šedesátých letech německý inženýr Wilhelm Prölß.

Prvního reálného využití se však DynaRig dočkal až o několik desítek let později u již zmiňovaných superjachet.

Foto: Gianmarco Cardia

Luxusních jachet opatřených plachtami na mořích příliš neuvidíme.

Celková plocha plachet se v návrhu vyšplhala na 1850 metrů čtverečních, pro část z nich našel autor návrhu ještě jiné využití.

Jedna ze spodních totiž slouží jako obrovské promítací plátno, které si v ničem nezadá s plátny v největších kinosálech.

Rychle a luxusně

Kromě plachet má superjachtu pohánět hybridní motor, který má zajistit, že plavidlo bude ekologicky úsporné.

Cardia věří, že loď, pokud bude poháněna plachtami i motorem současně, může dosáhnout rychlosti až 21 uzlů (39 kilometrů za hodinu).

Na lodi jsou kajuty pro deset hostů a šestnáct členů posádky. Až majitele omrzí sledovat na horní palubě filmy, může využít několika barů, vinného sklípku nebo dvou bazénů.

Foto: Gianmarco Cardia

Koncept superjachty slibuje rychlost a luxus.

Odhadovanou cenu případné realizace designér nezveřejnil. Dá se však očekávat, že případný zájemce by musel zaplatit nejméně 200 milionů dolarů (zhruba 4,6 miliardy korun). Tolik totiž stála luxusní jachta Black Pearl z roku 2016.

Reklama

Výběr článků

Načítám