Hlavní obsah

Horka a vyšší ceny zachraňují německé pivovary

Novinky, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když němečtí fotbalisté, favorizovaní obhájci titulu, na mistrovství světa v Rusku pro mnohé fanoušky naprosto nečekaně nepostoupili ze skupiny, vypadalo to, že pivovarům i hospodám ve Spolkové republice zbydou oči pro pláč. Statistiky však prozatím hovoří jinak. Německé pivovary letos zachraňují především parné dny a rovněž zvýšené ceny.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Pivní zahrady, jako tato v Berlíně u jezera Schmöckwitz, jsou v parných dnech v obležení.

Článek

„Celková produkce piva stoupla v letošním prvním pololetí v porovnání se stejným obdobím loňského roku o 0,6 procenta na 4,71 miliónu hektolitrů,“ řekl agentuře DPA Manfred Ziegner z Německého sladovnického svazu.

A červenec spokojenost ještě posílil. „Jako rozhodující faktor se projevilo horké léto s rekordními teplotami, Letos nám opravdu výrazně nahrálo,“ dodává Ziegner.

Pivovarům nahrává i zdražení, které branže prosadila už na počátku roku. Letos pivaři platí v průměru o 4,1 procenta víc než před rokem, což kontrolními nákupy potvrdil i Spolkový statistický úřad ve Wiesbadenu.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Některé pivovary v bavorském Freiburgu rozvážejí sudy jako za starých časů.

„Domácí odbyt povyskočil za prvních šest měsíců o 0,5 procenta na 38,5 miliónu hektolitrů. Také vývoz stoupl, kdy export do zemí mimo Evropskou unii, především do Číny a USA, více než nahradil výpadky v Evropě. Pivní mixy s limonádou, colou, ovocnými šťávami apod. vydaly na 2,2 miliónu hektolitrů, tedy necelých pět procent produkce,“ podotýká Ziegner.

Když docházejí láhve

Zvýšený odbyt má však i své stinné stránky. Některé pivovary jsou nuceny zavádět zvláštní směny, aby pokryly poptávku supermarketů, obchodů i gastronomických zařízení.

„Není to úplně snadné. Děti mají prázdniny, zaměstnanci si často s několikaměsíčním předstihem zaplatili dovolené,“ přiznává v listě Süddeutsche Zeitung Günter Mieschke z malého pivovaru v bavorském Řezně.

Docházejí i vratné láhve, takže kupříkladu pivovar Fiege v Bochumi prosil o víkendu na Facebooku zákazníky, aby vraceli basy, protože má sice navařeno, ale chmelový mok není do čeho stáčet: „Pomozte, prosím! Ačkoli láhve dokupujeme, jak jen to jde, došly nám!“ Odhaduje se přitom, že v celé zemi je v oběhu přibližně 180 miliónů bas.

Niklas Other, vydavatel odborného časopisu Inside a znalec německého sladovnictví, však upozorňuje, že teprve příští týdny nejspíš nadále horkého léta ukážou, zda bude letošek představovat výjimku z dosavadního trendu. „Rok 2017 s celkovou produkcí 93,5 miliónu hektolitrů byl nejhorší od německého sjednocení v říjnu 1990,“ tvrdí.

Reklama

Výběr článků

Načítám