Hlavní obsah

Francouzského šéfkuchaře ohromily české potraviny

Právo, mip
Liberec

Procestoval celý svět, vařil v několika exotických destinacích a získal řadu mezinárodních ocenění. Francouzského šéfkuchaře Clauda Duranta loni na podzim při návštěvě přátel okouzlil také Liberec a jeho okolí. Pocity, které tu prožíval, byly tak zásadní, že už v Liberci zůstal. Před pár dny tu otevřel svou vlastní restauraci. Jak sám říká, vaří v ní po francouzsku, ale téměř výhradně z českých regionálních surovin.

Foto: Le Bistro

Všechna jídla v restauraci připravuje Claude Durant osobně.

Článek

„Čím více jsem toho v tomto regionu viděl a vyzkoušel, tím více jsem ohromený kvalitou i širokým výběrem bio a farmářských potravin,“ vypráví spokojeně Durant.

„Překvapila mě vysoká kvalita masa, našel jsem tu také farmy nabízející bio ryby – pstruhy či kapry. Velmi mi chutná chléb z Vysokého nad Jizerou, ale největším překvapením pro mě byly sýry. Původně jsem je chtěl dovážet z Francie, ale v Podještědí jsem našel tak skvělé kozí sýry, že jsem jim dal přednost před francouzskými,“ pochvaluje si šéfkuchař.

Libereckou restauraci Le Bistro vede společně s manželkou, vyhlášenou cukrářkou. Přiznal, že při poznávání místních surovin narazil na problém s ovocem a se zeleninou. „Liberec je na severu a sezóna místního ovoce a zeleniny je opravdu velmi krátká a výběr je omezený. Proto musíme používat i další druhy zeleniny a ovoce, nejen ty místní, ale určitě u nás nenajdete exotické ovoce nebo mořské ryby. Maximum surovin musí být místních,“ upozorňuje šéfkuchař.

Příroda je blízko

Durant tvrdí, že s českými surovinami zatím žádný negativní zážitek nemá. „A doufám, že ani mít nebudu, chtěl bych tu zůstat,“ říká. Na Liberci ho zaujalo to, že nabízí veškeré pohodlí velkého města a zároveň blízkost přírody.

„Kdybych chtěl dělat byznys, tak si otevřu restauraci v Praze nebo v Brně, ale o to mi nejde. Liberecký kraj je nádherný region a já chtěl v Liberci mít místo, kde si to budu užívat, a se mnou snad i lidé, kteří sem přijdou,“ vysvětluje.

Jako šéfkuchař pracoval v Lucemburku, Hongkongu, v Tchaj-peji, Petrohradu či v Macau. „Vždy to bylo ve velkém týmu kuchařů a musel jsem se řídit pravidly majitelů restaurací a hotelů. V Liberci chci mít ale všechno podle sebe,“ dodává Durant, který si rád chodí povídat s hosty nebo jim dovoluje nahlížet do kuchyně, když vaří.

Reklama

Výběr článků

Načítám