Hlavní obsah

Dvojice sportovců vystoupila na sedm alpských vrcholů během 24 hodin

Novinky, jky

Švýcar Bernhard Hug a Francouz Tony Sbalbi se pokusili o něco, co by bylo pro naprostou většinu smrtelníků nezvládnutelné. Rozhodli se zkusit vylézt na sedm alpských vrcholů během 24 hodin, přičemž všechny z nich měří přes 4000 metrů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dvojice zdolala během 24 hodin sedm alpských vrcholůVideo: Reuters

 
Článek

Plán zněl jednoduše. Vyrazit hned po půlnoci na lyžích a později už jen díky svým horolezeckým schopnostem stanout na sedmi čtyřtisícovkách během jednoho dne. Pokus se odehrával ve švýcarských kantonech Bern a Valais.

Oblast, která je známá zejména horou Jungfrau a ledovcem Aletsch, který je v posledních letech stále více na ústupu, čítá mnoho vysokých hor. Horolezci se rozhodli postupovat tak, aby minimalizovali vzdálenost mezi jednotlivými vrcholy a vylezli i na několik dalších nižších hor, aby si tak zkrátili cestu na ty vyšší vrcholky.

Jako první si vybrali sedlo Jungfraujoch ve výšce 3428 metrů nad hladinou moře. Z něj vystoupali na vrcholky Monch (4108 m n. m.) a Jungfrau (4156 m n. m.). Hned od začátku nasadili vyšší tempo, než si sami vytyčili, a tak byli na vrcholku další hory Gross Grünhorn už po šesti hodinách a 17 minutách.

Urazili 65 kilometrů v těžkém terénu

Další na seznamu byly vrcholky Hinter Fiescherhorn (4051 m n. m.) a Griss Fiescherhorn (4032 m n. m.), na kterém stanuli už v 8:47. Z tohoto místa vyrazili na nejvyšší vrcholek Bernských Alp Finsteraarhorn (4270 m n. m.) a jako poslední v řadě přišel Aletschhorn (4195 m n. m.), na jehož nejvyšší bod se dostali po 20 hodinách své cesty.

Horolezci spočítali, že celkem urazili 65 kilometrů vzdálenosti, které obsahovaly výstup o celkem sedmi tisících výškových metrech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám