Hlavní obsah

Dřevorubec roku přilákal stovky diváků

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řevem motorových pil a údery sekyr se sobotní dopoledne chvěl vzduch v Adršpachu na Náchodsku. Letos 11. ročník mezinárodní soutěže Dřevorubec roku probíhal v režii 27 účastníků. Titul poprvé opustil Broumovsko.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Pole závodníků nejvíce prořídlo po přesekávání metrového polena.

Článek

„Přihlásit se mohl každý, kdo ovládá dřevorubeckou práci. Žádné zvláštní kvalifikační požadavky nemáme,“ přiblížil ředitel otevřeného závodu Pavel Cohla.

Schopnosti profesionálních a amatérských dřevorubců prověřilo pět soutěžních disciplín přizpůsobených reálným podmínkám zimní těžby dřeva. Úkol vyměnit řetěz na motorové pile a provést kontrolní řez zvládli všichni. Nakládka a vyložení desítky metrových polen o celkové váze 300 kilogramů na valník a dolů z valníkové plošiny už pole závodníků vyselektovala.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Odvětování kmene vyžadovalo především zručnost.

Šanci nastartovat pilu a bleskově odvětvit šestimetrový kmen s dvaačtyřiceti latěmi namísto větví dostalo 24 siláků. Závodníkům dominoval věkem 17letý žák lesnické školy z Tvrdošína na slovenské Oravě Šimon Smolár. Benjamínka soutěže zradila hned na začátku technicky náročné disciplíny pila. Chytla po opakovaném restartu v okamžiku, kdy soupeři u okolních kmenů s předstihem zařízli řetězy pil do latěk.

„Byla to fakt smůla. Nikdy se mi nestalo, abych pilu včas nenahodil. Na soutěž jsem trénoval týden,“ okomentoval nervozitou způsobenou smůlu Smolár, jemuž se přesto podařilo ztrátu dohnat a odvětvit smrkový kmen za minutu devět vteřin. Časy dospělých dřevorubců se pohybovaly v rozmezí těsně pod jednou minutou a skoro dvou minut.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Slováka Smolára zradila pila.

Pole soutěžících nejvíce prořídlo po přesekávaní metrového polena o průměru dvacet centimetrů. „Postoupilo pět finalistů, které čekalo kácení připravené klády na přesnost. Nejlépe si vedl Petr Kodad ze Střechovic na Plzeňsku, jenž poprvé odvezl titul Dřevorubec roku mimo Broumovský výběžek,“ okomentoval závěrečnou disciplínu Cohla.

Boje o titul Dřevorubec roku, který přilákal stovky diváků, se doposud nezúčastnila žádná žena. Jedna však v doprovodné soutěži štípání dřevěných špalků mužskou konkurenci naprosto rozdrtila. Starostka Adršpachu Dana Cahová nedala kolegům s okolních radnic šanci. Špalek nejrychleji a nejkvalitněji sekerou připravila k přiložení do krbových kamen.

„Žádná z žen se zatím do soutěže Dřevorubec roku nepřihlásila. Nicméně, pokud by některá chtěla, bránit jí nebudeme,“ ujistil Cohla.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám