Hlavní obsah

Do aukce míří nejcennější sbírka whisky na světě

Novinky, tcs

Milovníci a především sběratelé skotské whisky už nedočkavě upírají zraky ke čtvrtku 24. října. To totiž vyvrcholí dražba aukčního domu Sotheby’s v londýnské Olympii, během které získá nového majitele nejcennější sbírka whisky na světě. Hodnota celkem 467 lahví je odhadována na 4 miliony liber (zhruba 115 milionů korun).

Foto: Profimedia.cz

Do dražby jde nejcennější sbírka whisky na světě.

Článek

Aukce vypukne už 27. září a zájemci o kolekci whisky budou mít necelý měsíc na přihazování nabídek. Pro Sotheby’s jde vskutku o historický počin. Jak uvádí server Drink Bussiness, tento aukční dům se věnoval především prodeji vína. Nyní je to vůbec poprvé v historii, kdy nabídne sbírku tvrdého alkoholu.

V kolekci, která čítá celkem 467 lahví, nalezneme řadu značek, na své si přijdou především milovníci palíren Bowmore, Highland Park a Macallan. Právě posledně jmenovaná je zastoupena celkem 178 lahvemi z let 1926 až 1991 z edice Fine and Rare a sama o sobě má hodnotu 2,2 milionu liber (63 milionů korun).

Foto: Profimedia.cz

Součástí sbírky je i sada miniaturních lahví, rovněž z palírny Macallan.

Z této edice pochází i nejcennější lahev – šedesátiletá whisky z roku 1926. Unikátní whisky, jejíž chuť téměř nikdo nezná, protože se okamžitě stala sběratelskou ikonou, pochází ze stejného sudu jako 25 lahví s ručně malovanými etiketami od slavných malířů. Zbylých 14 lahví bylo zařazeno do edice Fine and Rare.

Mezi další klenoty pak patří dvě lahve z palírny Glenfiddich, padesátiletá a čtyřiašedesátiletá whisky z roku 1937, nebo čtyřiapadesátiletá whisky Bowmore z roku 1957 s názvem Crashing Waves.

Foto: Profimedia.cz

Nejcennější lahev sbírky - šedesátiletá Macallan z roku 1926

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám