Hlavní obsah

Damon je démon. Ve sklepě stvořil restauraci, o které se šeptá široko daleko

Novinky, jky

Pět let - přesně tak dlouho se aktuálně čeká na místo v jedné z nejoriginálnějších restaurací na světě. O Damonu Baehrelovi jste zřejmě nikdy neslyšeli, v amerických gastronomických kruzích se o něm ale šeptá více než hlasitě. V malém městečku ve státě New York provozuje ve svém sklepě malou restauraci s devíti stoly. A v čem je to kouzlo? V restauraci si dělá úplně všechno sám.

Ve one man restauraci si na jídlo musíte počkat, vše dělá jeden člověkVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

„Všechno, co v mém podniku vidíte a co tu můžete ochutnat, pochází z mého pozemku o výměře 12 akrů. Tedy až na mořské plody a mořskou sůl. Víte, má to své kouzlo. Když se rozhodnu, že bych rád zařadil něco na své menu, třeba nějaký olej, tak může trvat rok až dva, než se mi ho podaří vyprodukovat,” uvedl Baehrel.

Všechno přitom začalo docela nenápadně. Baehrel měl před lety několik hostů, kteří o svém zážitku řekli dalším a také se pravidelně vraceli. Tak začalo množství zákazníků dramaticky narůstat, až vznikla dlouhá čekací listina. A jestli se restauratér nebojí konkurence? „Víte, já nesleduju, co se v kulinářském světě děje. Jednoho dne mi prostě došlo, že vše, co bych mohl potřebovat, se nachází na těch 12 akrech,” tvrdí.

Večeře vyjde draho

Na specializovaných webech je stále více a více výborných hodnocení a po sociálních sítích se šíří triky, jak se v exkluzivní restauraci zarezervovat na co nejdříve. A to i navzdory tomu, že návštěva tohoto podniku není ani trochu levná. Obvykle se totiž cena pro jednu osobu pohybuje v přepočtu mezi 5000 až 5500 korunami bez vína a spropitného. To však nebrání tomu, aby byli v čekací listině hosté napsáni už na rok 2019.

Baehrel věří, že je cena za návštěvu jeho restaurace přiměřená. „Je to zážitek, který trvá asi pět hodin. Je to i o trávení času se mnou. Pracuju tu sám - jsem zároveň kuchař, číšník i zahradník. Pro mě je to opravdová zábava být s hosty v kontaktu po dobu těch pěti hodin.” Během té doby Američan hostům ukazuje a vysvětluje unikátní metody, které využívá na přípravu každého z chodů.

Sýry? Nejlepší způsob, jak uchovat mléko

Menu se mění takřka každý den a ingredience jsou vždy trochu jiné. Jedinou jistotou je Baehrelův domácí chléb z několika typů mouky se semínky a cibulovým posypem. Chléb samozřejmě doplňuje i domácí máslo a široká škála sýrů.

Baehrel při přípravě svých jídel nevyužívá máslo či smetanu, ale sýry vyrábí už 20 let. Říká, že je to podle něj nejlepší způsob, jak uchovat mléko. V současné době vyrábí už 33 druhů sýrů s takovými ingrediencemi, jako jsou třeba okurková semínka či mletá kůra. A ač se to může mnohým zdát divné, jiní na to čekají dlouhé fronty.

„Jen v uplynulých týdnech jsem měl několik tisíc žádostí o rezervaci z více než 55 zemí. Lidé ke mně chodí rádi a já jsem nadšený, že je to právě jídlo, které spojuje tyto nadšence v mé restauraci dohromady. Nechtějte po mně, abych vám říkal, kolik vydělávám či kdo známý se u mě už stravoval. Není to důležité,” zdůraznil Damon Baehrel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám