Hlavní obsah

Chřest v hlavní roli: Zelené a bílé zlato plní tržiště i nejlepší restaurace

Na pultech obchodů a v jídelních lístcích restaurací se pomalu začíná objevovat zelený a bílý chřest. Chřest je součástí sezónních menu ve většině lepších restaurací a zákazníci se na něj často těší už od zimy. Není tak divu, že se některé pražské a brněnské restaurace zařadily do akce Chřestfest, která začíná už příští týden.

Foto: Restaurace Palazzo

Pošírovaný chřest podávaný s krevetami, smrži, sabayone a jarním salátkem z brněnské restaurace Palazzo.

Článek

Chřest, nebo také lidově „špargle“, se dostává k žezlu vždy na dva měsíce na jaře. V té době si ho mohou lidé připravovat doma nebo ochutnávat jej v rámci chřestových menu po celé republice. Pokud se vám zrovna nechce navštívit Hostín u Vojkovic, kde se nachází nejznámější chřestová farma v Česku, anebo se bojíte toho, že byste chřest nezvládli doma uvařit dobře, můžete to přenechat šéfkuchařům.

Díky pátému ročníku festivalu Chřestfest budou mít lidé možnost ochutnat tuto lahůdku ve špičkových menu jedenácti předních šéfkuchařů v Praze a v Brně. V rámci festivalu budou zapojené restaurace nabízet od 27. dubna do 10. května tříchodová menu za jednotnou cenu 350 korun. Chřest bude klíčovou ingrediencí vždy ve všech třech pokrmech.

Milovala jej i Madame de Pompadour

„Český chřest z Mělnicka nebo okolí Ivančic se vyváží do celé Evropy. Rádi propagujeme kvalitní české produkty, proto letos už popáté pořádáme Chřestfest. Spolupracujeme s předními restauracemi, kterým vévodí zkušení šéfkuchaři. Ti dokážou chuť chřestu nechat plně rozvinout a přitom jej připravit originálním způsobem,“ uvedl Pavel Suchánek z pořádajícího Restu.cz.

Výživová poradkyně Hana Mojžíšová tvrdí, že chřest je skvělou surovinou i pro ty, kteří drží dietu. „Obsahuje velké množství vody, minimum tuků a sacharidů a má nízkou energetickou hodnotu, pouze 22 kalorií na 100 gramů,“ tvrdí. Pravda je, že milenka krále Ludvíka XV. madame de Pompadour jej nechala vařit snad na každou hostinu. Říkala chřestu „špičky lásky“ pro vzhled výhonků a jejich údajné afrodiziakální účinky.

Obvyklé i méně obvyklé kombinace  

V nabídce české akce nemohou chybět chřestové klasiky, jako jsou polévky, saláty a rizota. Šéfkuchaři chystají však i kombinace chřestu a grilovaných krevet, jehněčího či telecího masa. Například Tomáš Stehlík z pražské restaurace Porto bude připravovat telecí frikasé s chřestem a křupavými bramborovými rösti.

„Chtěl jsem pomocí chřestu propojit českou tradici a švýcarskou klasiku. V našem chřestovém menu se obě kuchyně potkávají,“ přibližuje šéfkuchař vlastní menu.

Více chřestových akcí 

Na chřest budete v následujících týdnech narážet na mnoha akcích. Třeba hned 2. května na tradiční Chřestové slavnosti v Hostíně u Vojkovic, o dva týdny později na Slavnosti chřestu v Ivančicích (kde bude letos slovenský chřest nahrazen českým z Hostína), případně mezi 19. až 22. květnem na trzích na pražském Andělu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám