Hlavní obsah

Čeští vinaři se v zahraniční konkurenci neztratili

Brno

Dva ze čtyř titulů šampiona získala na mezinárodní vinařské soutěži Oenoforum vinařství z České republiky. Titul šampiona bílých vín získal Ryzlink rýnský, pozdní sběr 2018 z rodinného vinařství Jindřich Kadrnka z Březí, titul šampiona mladých vín pak vinařství Pavla Tréšková – Entrée vinařství.

Foto: Profimedia.cz

Čeští vinaři slaví úspěch. Ilustrační foto

Článek

Další dva šampiony na největší mezinárodní soutěži v České republice získala vinařství zahraniční. Nejlepším červeným vínem soutěže se stal Hron, výběr z hrozna 2018 ze slovenského vinařství Víno Mrva & Stanko, a titul šampion v kategorii cuvée připadl moldavskému cuvée Aurore Syrah - Cabernet Sauvignon 2017 z vinařství Fautor.

Ocenění za nejlepší kolekci letos získalo Vins winery, Vinosady ze Slovenska. Vinaři z Moravy a Čech zvítězili v osmi z celkem čtrnácti hodnocených kategorií.

O raritní víno z miniaturní evropské země roste zájem

Muži

„Bodové hodnocení letos bylo velmi vysoké, proto nebyla udělena žádná stříbrná medaile, pouze zlaté a velké zlaté. Máme tak historicky nejvyšší počet zlatých medailí,” uvedl Martin Půček, ředitel soutěže a výkonný ředitel Svazu vinařů.

Oenoforum jako řada jiných akcí letos kvůli pandemii koronaviru měnilo termín. Z tradičního června jej pořadatelé posunuli na srpen.

Soutěž je pro vinaře příležitostí porovnat široké spektrum světových vín s moravskou a českou produkcí. V letošním 14. ročníku soutěžilo 513 vín z Česka, Slovenska, Německa, Moldávie, Chile, Itálie, Nového Zélandu a USA.

Vína v soutěži se výrazně liší klimatickými a půdními podmínkami, ale i  různými, často diametrálně odlišnými technologiemi výroby. Důraz je tradičně kladen hlavně na vína odrůd Sauvignon Blanc a Cabernet Sauvignon, která mají v soutěži zvláštní kategorii a ocenění.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám