Hlavní obsah

Čeští pivaři si přijdou na své, tisícovky restaurací se na ně těší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České pivovary si i letos podobně jako v minulých letech připravily na Dny českého piva speciály, které nabídnou tisícovky restaurací. Kvůli koronaviru se ale letos omezily prohlídky pivovarů a debaty se sládky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Speciálů se také nevyrobí tolik jako v minulosti, protože pivovary se obávají vařit větší množství zvláštních piv, neboť je možné, že stát restaurace podobně jako na jaře kvůli koronaviru zavře, uvedla výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová. Zapojených pivovarů je také méně. Slavnosti piva budou trvat od středy 23. září do konce měsíce.

„Od 23. do 30. září mohou zákazníci ochutnat v několika tisících hospodách limitované várky pivních speciálů, které pro ně uvařily pivovary a minipivovary při příležitosti oslav svátku sv. Václava, patrona českého piva,” uvádí svaz. Pivovary také vyzývají zákazníky, aby přišli podpořit čepované pivo a restaurace.

Corona natočila kontroverzní reklamu, lidé na malebném souostroví se bouří

Koktejl

Začátkem října pak bude chtít svaz zveřejnit svou vizi k záchraně české gastronomie. „Česká hospoda byla, je a věříme, že i v budoucnu zůstane centrem společenského života ve městech i na vesnicích. Když se lidé koncem května vraceli po třech měsících do hospod, uváděli jako hlavní důvod své první návštěvy touhu potkat se s kamarády, posedět s rodinou a přáteli,” dodala Ferencová.

Například Pivovar Svijany připravuje pro své fanoušky pivo Dux. „Je plný a hutný, ale současně také hladký a jemný. Patří mezi silnější piva - obsahuje 5,5 procenta alkoholu. Jantarovou barvu a vyváženou hladkou chuť mu dává kombinace vybraných humnových sladů, jemnou chmelovou hořkost zase žatecký chmel odrůdy Sládek doplněný tradičně pěstovaným Osvaldovým klonem Žateckého poloraného červeňáku z našich vlastních chmelnic,” přibližuje sládek pivovaru Petr Menšík.

Chrudimské pivo navazuje na městské tradice netradičními názvy

Muži

Pivovary Lobkowicz připravily Sváteční ležák sv. Václava z pivovaru Rychtář chmelený hlávkovým žateckým chmelem. Ostravar pak má sváteční pivo Halla typu Märzen. Budějovický Budvar nabídne nefiltrovaný ležák Budvar 33, ve spolupráci s minipivovarem Cobolis pak zve na soutěž kapel z Prahy 8, která se má konat v pátek 25. září.

Moravské pivovary Holba, Litovel a Zubr nabídnou speciály, ve skoro 250 podnicích bude pro hosty připravené speciální menu vyladěné k pivu, případně malé pivo k hlavnímu jídlu zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám