Hlavní obsah

České vinařství roku se hrdě hlásí k Pálavě

Novinky, nčs

Jubilejní desátý ročník udílení cen Vinařství roku 2019 ovládlo vinařství Vican z malé vesničky Mušlov u Mikulova. Soutěž, kterou organizuje Svaz vinařů ČR, rozhodla kromě celkového vítěze také o několika menších cenách.

Foto: Svaz vinařů ČR

Tomáš Vican s trofejí pro vítěze

Článek

Do finále soutěže o celkového vítěze se probojovalo devět vinařství, kde kromě těch moravských figurovalo třeba i to z Kutné Hory. Všichni finalisté se dostali pod drobnohled odborné komise složené ze zástupců širší odborné veřejnosti, z řad vinohradníků a vinařů, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, tisku, enologie, sommelierství, marketingu, prodeje vína a architektury a designu.

Komise navštívila všechna vinařství přímo v jejich provozovnách, kde se hodnotila činnost vinařství od vinohradu, přes sklepní hospodářství až po reprezentační prostory včetně dalších aktivit, kterými se vinařství zabývají.

Šampionem je červené z Bzence

Muži

Z měření sil nakonec vyšlo vítězně Vican rodinné vinařství, které se hrdě hlásí k Pálavě.

„Líbí se mi, že soutěž nehodnotí pouze víno, ale přistupuje k oboru vinařství komplexně. Proto si ceny nesmírně vážím. Je to velká odměna naší usilovné práce a krásná vizitka pro celý region Pálavy,“ uvedl po vyhlášení Tomáš Vican, majitel rodinného vinařství, které obhospodařuje celkem pět viničních tratí a zvítězilo rovněž v kategorii středních vinařství s produkcí do 250 tisíc litrů.

Ostatně úspěch rodinných vinařství dokazuje i vítězství Gala Vinařství z jihomoravských Bavor v kategorii pro malá vinařství s produkcí do 50 tisíc litrů ročně. V kategorii velkých vinařství zvítězilo Vinařství Tetur z Velkých Bílovic.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám