Hlavní obsah

Pánové, pozor. Až třetina žen randí jen kvůli jídlu zdarma

Novinky, nčs

Určitě jste nad tím také už někdy přemýšleli - nevyšla si s vámi, jen aby si dopřála krabí klepítka, případně působivé pětichodové menu? Server NY Post zveřejnil průzkum, který mnohým z vás potvrdí ty nejhorší obavy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle studie, kterou zveřejnila organizace Society for Personality and Social Psychology (SPSP), až každá třetí žena jde na rande jen kvůli jídlu zdarma. Ačkoliv je zřejmé, že čísla je nutné brát s nadsázkou a nelze je generalizovat na všechny ženy na světě, SPSP skutečně provedla dva průzkumy, v nichž zkoumala několik aspektů.

Celkem dvou výzkumů se zúčastnilo 1177 žen rozdělených do dvou skupin. V první skupině odpovídalo 820 žen, z nichž 40 procent bylo nezadaných, 33 procent vdaných a 27 procent mělo vztah, vdané však nebyly. Z většiny (85 procent) se jednalo o heterosexuální ženy. Průzkum zkoumal mimo jiné osobnostní rysy dotazovaných, názor na genderové role a společenskou přijatelnost takzvaného „foodie call”, tedy vyražení na večeři zdarma s mužským protějškem. Ve druhé části odpovídalo 357 heterosexuálních žen na podobné otázky.

Z odpovědí vyšlo, že 23 procent dotázaných žen v první skupině nemá problém s večeří zadarmo, ačkoliv už dopředu vědí, že vztah dál než ke stolu v restauraci nepovede. Ve druhé skupině číslo narostlo na 33 procent, tedy přibližně každou třetí ženu.

Pozor na temnou triádu

Studie rovněž hovoří o takzvané temné triádě, psychologickém pojmu, který označuje tři rozměry osobnosti. Jedná se o narcismus, machiavelismus (manipulování) a psychopatii. A ženy s těmito osobnostními rysy mají větší tendenci randit „za jídlo”. Zpozorováno u nich bylo rovněž „tradiční” vnímání genderových rolí.

Podle výzkumníků z kalifornské Azusa Pacific University mají ženy, kterým večeře zdarma nevadí, rovněž větší sklony ke krátkodobým známostem, předstírání orgasmu či posílání lechtivých fotografií.

Studie vyšla v časopise organizace SPSP, která byla založena v roce 1974 v americkém Washingtonu a patří k největším organizacím zabývajícím se psychologií na světě.

Samotní výzkumníci však upozorňují, že se popsané chování může týkat všech typů vztahů, nejen ve vztahu muž a žena, ale zároveň není možné generalizovat výsledky na světovou populaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám