Hlavní obsah

Víno z vody. Žádný zázrak, ale běžná praxe španělského vinaře

Novinky, jdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sestup po strmých schodech do temných a vlhkých sklepů je nedílnou součástí většiny vinařství, pro náročné milovníky vína se také jedná o neoddělitelnou součást při ochutnávkách. Pokud se však rozhodnete navštívit malé vinařství ve španělském Bilbau, nikam klesat nemusíte. Láhev z dvacetimetrové hloubky vám přinese sám vinař. Zdejší vína totiž zrají pod hladinou oceánu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Španělský vinař má láhve schované ve sklípku na dně mořeVideo: Reuters

 
Článek

Neobvyklé vinařství leží v malebném zálivu Plentzia u města Bilbao na severu Španělska. Bílé i červené víno známých španělských odrůd, jakou je například Tempranillo, zraje v přibližně dvacetimetrové hloubce po dobu 18 měsíců.

Cena jednotlivých láhví je mezi 60 až 100 dolary (přibližně 1300 až 2200 korun).

Podle zakladatele vinařství kombinací zvýšeného tlaku, tmy a teploty v podvodních sklepích vzniká neobvykle jemné víno. „Jejich chuť může být na první dojem znepokojující, jelikož si ji nespojíte s běžnou chutí ani příznakem, ale víno si udržuje charakteristiky jednotlivých odrůd hroznů, a navrch k tomu získává jemnost,“ uvedl Borja Saracho, zakladatel vinařství Crusoe Treasure.

Nápadem na uchování vína pod vodou se nechal inspirovat příběhy o láhvích šampaňského, které zrály v potopených vracích po staletí, aby si pak na nich pochutnávali ti největší vinařští gurmáni.

Přibližně 500 metrů čtvereční podvodní plochy získal vinař od vlády. Vína jsou uložena v klecích, které zastřešuje betonová konstrukce. Ta slouží také jako umělý útes pro mořské živočichy.

Může se Vám hodit na Seznamu:

Reklama

Výběr článků

Načítám