Hlavní obsah

Pákistánec si postavil vlastní letadlo. Místo ve vzduchu skončil v kriminále

Novinky, nčs

Po smrti vlastního otce se stal ještě jako dítě nejstarším mužem v rodině. Musel odejít ze školy, aby uživil sebe, matku a pět mladších sourozenců. Pákistánec Muhammad Fayyaz se však nikdy nevzdal snu o vlastním letadle a ve 32 letech se mu sen skutečně splnil. Cesta do vzduchu však není jednoduchá.

Foto: Profimedia.cz

Pákistánec si splnil sen a postavil si letadlo.

Článek

Jako malý se Fayyaz toužil stát pilotem. Po smrti otce a nuceném odchodu ze školy se však sen rozplynul a obživou se Fayyazovi stalo prodávání popcornu, po nocích si pak přivydělává jako hlídač. Vášeň pro létání však zůstala a sen o vlastním letadle se nakonec přece jen splnil.

Při pohledu na letadlo bojácným jedincům naskakuje husí kůže, přece jenom stroj připomíná spíš dílo kutila než dopravní prostředek. Kola podvozku pocházejí z rikši, motor z frézy, křídla z pytloviny. Stavební postup Fayyaz okoukal z televizních dokumentů a internetových příruček. Přesto se se stojem vznesl do vzduchu. „Letěl jsem a v tu chvíli jsem nic jiného nevnímal,” popsal svoje pocity pilot.

Foto: Profimedia.cz

Motor použil Fayyaz z frézy.

K tomu, aby získal veškerý materiál potřebný k sestrojení letadla, musel Fayyaz prodat část rodinného pozemku a vzít si půjčku v přepočtu asi osm tisíc korun, kterou neustále splácí.

Letadlo se stalo hitem i mezi místními a řada návštěvníků ho chce spatřit na vlastní oči. Fayyaz svůj výtvor parkuje na dvoře u svého domku v malé vesnici v pákistánské provincii Paňdžáb.

Fayyazova matka ale synovo nadšení nesdílela. „Byl doslova posedlý, mockrát jsem mu říkala, aby s tím přestal a soustředil se na svoji práci, ale nikdy neposlechl,” říká.

Po dvou letech práce se v únoru pokusil Fayyaz poprvé odstartovat. S několika přáteli zablokovali rovnou cestu, kterou využili jako ranvej. „Letadlo nabralo rychlost přibližně 120 kilometrů v hodině a vzneslo se do zhruba metrové výšky, ve které uletělo asi dva až tři kilometry,” uvedl pro agenturu AFP Ameer Hussain, jenž byl svědkem prvního letu.

Skončil ve vězení 

Aby skutečně dokázal i zbytku vesnice, jejíž obyvatelé se Fayyazovi leckdy vysmívali, že jeho stroj je skutečným letadlem, uspořádal odhodlaný muž veřejnou událost. Na místě se sešly stovky lidí, někteří dokonce se státními vlajkami.

Foto: Profimedia.cz

Muhammad Fayyaz postavil vlastní letadlo

Když se však pilot chystal vznést do vzduchu, na místo dorazila policie, Fayyaze zadržela a letadlo zabavila. Později vyšlo najevo, že zatčení proběhlo z důvodu bezpečnosti. „Cítil jsem se jako největší zločinec. Byl jsem pod zámkem se skutečnými kriminálníky,” stěžoval si Fayyaz. Později byl soudem propuštěn a dostal pokutu asi 400 korun. Svoje letadlo následně získal zpět. „Jakmile si opatří potřebná povolení a licenci, nikdo mu v létání bránit nebude,” vysvětlil úředník Zafar Iqbal.

Leteckého nadšence později navštívili i zástupci pákistánského letectva a velitel nedaleké základny vystavil Fayyazovi certifikát, který oceňuje konstruktérovu vášeň a zručnost při tvorbě mini letadla.

Reklama

Výběr článků

Načítám