Hlavní obsah

I barva vína podléhá módě, v kurzu je růžové

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Párty bez růžového vína na stole jako by nebyla. Takový trend vládne v poslední době a vinaři se mu velmi rychle přizpůsobili. Vždyť v loňském roce vyrobili 82 tisíc hektolitrů růžového vína (přes osm milionů litrů), což je o 16 tisíc hektolitrů více než v roce 2017, a dokonce o 44 tisíc hektolitrů více než v roce 2016.

Foto: Profimedia.cz

Růžové víno. Ilustrační foto

Článek

Jak vinaři vysvětlují, výrobě napomohlo nejen to, že počasí loňského roku bylo mimořádně příznivé, což prospělo především kvalitě hroznů modrých odrůd, ze kterých se vyrábějí růžová vína, ale také módní trend, který růžové velmi upřednostňuje.

Vždyť ještě na přelomu tisíciletí se ve spotřebě dělilo bílé s červeným zhruba na polovinu a ještě před deseti lety jsme vypili z celkové spotřeby pouhých asi 0,6 procenta růžového vína.

„Výroba i spotřeba českých růžových vín se poslední roky stabilizovaly na vcelku vysoké úrovni mírně nad 10 procent z celkové produkce. Výrazné výkyvy v dalších letech příliš neočekáváme, byť mírný růstový potenciál ve spotřebě růžových vín tu stále ještě je. Prostor vidíme zejména u mladších žen a v kombinaci vína se sezonní gastronomií. Nicméně růžová vína jsou dnes u nás už zavedený segment se stabilní spotřebitelskou základnou,“ uvádí Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu.

Nejvíce v létě a na podzim

Spotřeba je nejvíce v kurzu během léta, kdy se růžová obvykle s nižším procentem alkoholu dobře pijí jako střik, což je rovněž u žen vyhledávanější nápoj než u mužů, nebo se výborně hodí k míchání například s melounem, borůvkami a podobně.

Druhý vrchol spotřeby růžového je na podzim, kdy se hodně konzumuje jako mladé svatováclavské, často i s husou dohromady.

Podle údajů Vinařského fondu pije aktuálně růžová vína 74 procent konzumentů vína, což je o 28 procent více, než tomu bylo v 2006, kdy ještě byla produkce moravských a českých rosé minimální.

Růžové víno častěji pijí ženy ve věku 25-44 let, jeho obliba roste se vzděláním, tedy preferují jej spíše konzumenti s maturitou a vysokoškolským vzděláním, manažeři, lidé, kteří nepracují manuálně, a také studenti.

Hostinští vzali růžové na milost

Přestože již s růžovými víny není spojeno takové nadšení z něčeho nového a módního, zájem o ně nijak neklesl.

„Je potěšitelné, že už u většiny restauračních nabídek neslyšíme pouze, že v sortimentu mají bílé a červené, ale že je i růžové obecně vnímáno jako víno, které si zaslouží samostatnou pozornost, byť z hlediska kvality není mezi růžovými víny a víny bílými a červenými rozdíl. Prostor pro edukaci speciálně v segmentu růžových vín je tak zejména v oblasti párování vína a jídla,“ doplňuje Jaroslav Machovec.

Ročník 2018 však nebyl přívětivý, jen co se kvality týče. Po dvou hubenějších letech zaznamenali vinaři oproti desetiletému průměru sklizeň bezmála o 30 procent vyšší.

Sezonu růžových vín pomyslně otevře už jedenáctý Svátek růžových vín na Pražském hradě 1. května od 10 do 18 hodin v prostorách Villy Richter. Volná degustace nabídne více než 130 vzorků růžových vín od cca 30 vinařů.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám