Hlavní obsah

Ukradl matce peníze, aby mohl začít podnikat. Bohatě se mu to vyplatilo

Novinky, vps

Angličan Andrew Michael měl v 17 letech s kamarádem skvělý nápad na podnikání. Dvojice měla hodně elánu, chyběly jí ale peníze. Michael proto bez dovolení použil kreditní kartu své matky a utratil 30 tisíc liber. Peníze dokázal vrátit už po měsíci a firmu nakonec prodal za desítky miliónů liber.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Dnes 39letý Michael si v roce 1997 chtěl se spolužákem vytvořit vlastní webové stránky. Chlapci ale zjistili, že na trhu nebylo zrovna moc možností webhostingu, protože se všichni soustředili na velké společnosti.

„Všimli jsme si, že malé podniky a jednotlivci chtějí něco samoobslužného a jednoduchého na správu,“ vysvětlil Michael pro seriál BBC The Boss, který zmapoval jeho příběh.

Spolužáci měli k dispozici počítače svých rodin a potřebný software si naprogramovali sami, chybělo jim ale kvalitní internetové připojení. Tehdy to znamenalo zavést kabeláž až do domu jeho rodiny, což by vyšlo na zhruba 30 tisíc liber (dle současného kurzu 880 tisíc korun). Takové peníze mladíci neměli, a tak Michael sáhl potají po matčině kreditce.

Andrew Michael.

Sázka na to, že se tyto peníze podaří velmi rychle vydělat zpět, překvapivě vyšla. Po jednoduchém webhostingu byl takový hlad, že už po měsíci mohli částku vrátit a vydělané peníze pokryly i náklady na reklamu. A nakonec došlo i na odpuštění od matky.

Podnikání se dařilo, a tak Michael na rozdíl od spolužáka opustil myšlenky na studium na vysoké škole a zůstal u řízení firmy s názvem Fasthosts. V roce 2006 ji prodal za 61,5 milionu liber, takže jeho 75procentní podíl mu vynesl 46 milionů (1,35 miliardy korun podle dnešního kurzu).

Stále podniká

Jednalo se o částku, která by stále ještě mladého podnikatele slušně zajistila, on ale hledal další výzvy. Založil proto společnost Livedrive zabývající se cloudovými úložišti. Zpočátku se jeho novému počinu tolik nedařilo, konkurence totiž byla tvrdá. Nakonec se mu ale podařilo firmu rozvinout a v roce 2014 ji prodal za desítky milionů liber.

Ani tentokrát ale Michael, který kromě čuchu na dobré obchodní příležitosti proslul také bujarými večírky, na něž si rád zval hudební hvězdy, neodešel do předčasného důchodu na nějaký tropický ostrov. Místo toho založil webovou službu, která umožňuje lidem zajistit si služby profesionálů z různých oborů.

„Jsem ten typ člověka, který čím víc toho má, tím víc chce. A i přesto, že si moje první dvě firmy vedly dobře, se nepovažuji za výrazně úspěšného,“ dodal Michael.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám