Hlavní obsah

Němečtí sládci plánují uvádět energetickou hodnotu na pivech

Němečtí pivaři budou mít v budoucnu už při pouhém pohledu na etiketu na lahvi svého oblíbeného nápoje jasno, kolik energie obsahuje. Německé pivovary chtějí od letoška postupně na dobrovolné bázi uvádět na pivech a pivních mixech informace ohledně výživových hodnot zlatavého moku. K tomu výrobce alkoholu tlačí Evropská komise, připomíná agentura DPA.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Alkoholické nápoje prodávané na území Evropské unie zatím informace ohledně energetické hodnoty a obsahu živin přímo na obalu mít nemusí, nicméně třeba někteří výrobci piva v Česku už je tam uvádějí.

V Německu by podle průzkumu institutu INSA vypracovaného pro Spolek sládků uvítalo 52 procent spotřebitelů, aby se informace o výživových hodnotách na etiketách piv, vín nebo destilátů objevovaly. Němečtí sládci podle DPA doufají, že se k nim výrobci ostatních alkoholických nápojů přidají.

Půllitr světlého desetistupňového piva obsahuje přibližně 185 kilokalorií (kcal), například stogramová tabulka mléčné čokolády má 530 kilokalorií.

Němci patří k největším pijákům piva v Evropě. Podle portálu statista.de ho předloni průměrný obyvatel této země vypil 101 litrů za rok, více se zlatavého moku spotřebovalo jen v Rakousku (105 litrů v přepočtu na jednoho obyvatele) a Česku (138 litrů v přepočtu na obyvatele).

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám