Hlavní obsah

Chyba bankomatu z něj udělala boháče

Novinky, vps

Australan Dan Saunders prožil příběh, který vypadá jako zápletka z hollywoodského filmu. Díky chybě se mohl kdykoliv dostat k velkému množství peněz, čehož dosyta využíval. Obklopil se luxusem, nakonec ho ale dohnalo svědomí, přiznal se a skončil ve vězení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Pozoruhodný příběh se odehrál už v roce 2011, přičemž roční pobyt ve vězení si Saunders začal odpykávat v roce 2015. Teď se však o detailech rozpovídal v pořadu Today Tonight.

Jednoho původně nikterak výjimečného dne si šel tehdy 29letý Australan po šichtě v hospodě v městečku Wangaratta vybrat z bankomatu peníze. Na běžném účtu ale neměl žádné prostředky, a tak si je převedl z kreditní karty. Stroj mu vydal požadovaných 200 dolarů, zároveň ale ohlásil, že transakce byla zrušena.

Saunders nad tím nejprve vůbec nepřemýšlel, když ale později udělal stejnou věc a transakce se mu neukazovaly ve výpisu, nedokázal odolat a začal vybírat víc a víc peněz. Z počátku je chodil utrácet do obchodů se značkovým zbožím.

„Myslím, že v prvních týdnech jsem utratil asi 20 tisíc dolarů,“ prozradil. Brzy však zvýšil tempo, za 90 tisíc dolarů totiž soukromým letem vyrazil s kamarády na víkend na odlehlý ostrov v Asii.

Dan Saunders v pořadu Today Tonight.

Tím to zdaleka neskončilo, Saunders pokračoval v jízdě a celkem takto utratil 1,6 milionu australských dolarů (podle současného kurzu 26 milionů korun). Trvalo to asi čtyři a půl měsíce, během kterých se prý neustále ohlížel přes rameno.

„Myslím, že díky těm penězům a dobře strávenému času se to dalo docela zvládat, ale věděl jsem, že něco nebo někdo přijde nebo že se něco stane. Proto mi vrtalo hlavou, když se pořád nic nedělo,“ vysvětlil Saunders.

Zákon ho nakonec dostihl, ale až poté, co vše nahlásil bance a také médiím. Byl obviněn z podvodného získání peněz, musel do vězení a také dostal pokutu ve výši 250 tisíc dolarů.

Dnes opět pracuje v restauraci za 22 dolarů na hodinu a dle svých slov ničeho nelituje. U bankomatu už ale znova stejnou fintu nezkoušel a ani to nehodlá udělat.

„Jasně, život se po tom, co jsem prožil, občas může zdát všední a nudný, ale to je v pořádku,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám