Hlavní obsah

Šéfkuchař věří, že Svatý Tomáš může být zemí budoucnosti. Díky kvalitní gastronomii z biopotravin

Jeho hotel se nachází uprostřed bohaté vegetace Svatého Tomáše, malého ostrova v Guinejském zálivu, jenž oplývá mimořádnou biodiverzitou. Šéfkuchař Joao Carlos Silva se z ní proto snaží vytěžit maximum a sází na přírodní produkty, které chce propagovat v zahraničí, píše agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Joao Carlos Silva

Článek

Kuchyně šéfkuchaře Silvy je směsí lokálních potravin a ingrediencí ze zahraničí. Na „čokoládových ostrovech“, jak se ve světě souostroví proslulému kvalitním kakaem říká, se nemůže žádné jídlo obejít bez této speciality. Aby host náležitě ocenil tuto pochoutku, dostává zrnko kakaa obalené slupkou, kousek čokolády, zrnko pepře, kousek zázvoru a pak ochutná červené víno.

Joao Carlos Silva, syn svatotomášského kuchaře, si otevřel před více než 20 lety hotel a restauraci na větším ze dvou ostrovů státu, kde žije sotva 200 tisíc obyvatel a jehož rozloha činí 1000 kilometrů čtverečních. Z terasy restaurace, celé ze dřeva a obklopené horskou rovníkovou vegetací, je nádherný výhled na Atlantický oceán.

Šéfkuchař se proslavil počátkem tisíciletí díky vysílání portugalské televize nazvaného Ostrovy uprostřed světa. „Joao má vždy nějaké novinky,“ řekl agentuře AFP Lucio Primo Monteiro, který na Svatém Tomáši dělá průvodce a který je pravidelným hostem restaurace. Počet hostů v průběhu let narůstal a dnes restaurace obslouží denně 30 až 40 lidí.

Roça Sao Joao je bývalá koloniální plantáž, kterou změnil v kulturní lokalitu. Šéfkuchař, který považuje kuchyni za „pomíjivé umění“, tam vystavuje některé své sochy a obrazy.

Tradiční techniky bez chemikálií

Rozhodl se také předávat své zkušenosti skupině učňů. Všichni pocházejí z etnika Angolarů, nejchudší skupiny obyvatel ostrova, kde dvě třetiny lidí žijí pod hranicí chudoby. Říká, že chce ukázat mládeži, že je možné žít na Svatém Tomáši a vybudovat z něj zemi budoucnosti.

„Žijeme v zemi se zajímavou biodiverzitou, kde je možné pěstovat bez chemikálií a s pomocí tradičních technik,“ zdůrazňuje.

Foto: Profimedia.cz

Joao Carlos Silva sází na přírodní produkty.

Šéfkuchař pěstuje převážnou většinu svých produktů v zahradě své farmy, kde se procházejí tučné slepice a kachny. Podotýká, že vždy používal ingredience vypěstované bez pesticidů. Využívá současné světové tendence biopotravin a ekologické turistiky.

„Je velmi důležité používat přírodní produkty. Tím se náš jídelníček zhodnocuje,“ říká průvodce Lucio Primo Monteiro a připomíná, že na Svatém Tomáši a Princově ostrově roste na 600 druhů původních rostlin.

Chtějí být soběstačnější

Obyvatelé souostroví jsou ostatně na ochranu svého přírodního bohatství citliví. Před osmi měsíci spustila portugalská nevládní organizace poplach kvůli tomu, že se na ostrov dostala kukuřice z Číny, která podle ní mohla být geneticky modifikována. Nakonec se ukázalo, že šlo o hybridní druh.

Svatý Tomáš a Princův ostrov, které z 90 procent závisejí na mezinárodní pomoci, se snaží být soběstačnější a sázejí především na turistiku. Ta se dnes podle oficiálních údajů podílí na tvorbě hrubého domácího produktu (HDP) asi čtvrtinou.

Joao Carlos Silva je pro inteligentní, kulturní a ekologickou turistiku, nikoli pro masovou. Letos se znovu zúčastní série kulinářských reportáží v portugalské televizi, kde hodlá tuto vizi obhajovat a odhalovat přírodní bohatství své země.

Reklama

Výběr článků

Načítám