Hlavní obsah

Před deseti lety zemřel pokořitel nejvyšší hory světa Edmund Hillary

Přesně deset let uplynulo ve čtvrtek 11. ledna od smrti světoznámého novozélandského horolezce a průzkumníka Edmunda Hillaryho, jenž spolu s nepálským šerpou Tenzingem Norgayem v roce 1953 jako první vystoupil na nejvyšší horu světa - Mount Everest.

Foto: Profimedia.cz

Vlevo Edmund Hillary, vpravo Tenzing Norgay, kteří v roce 1953 jako první pokořili nejvyšší horu světa.

Článek

Hillary se narodil 20. července roku 1919 na Novém Zélandu. Až do 16 let údajně nespatřil hory a sníh, na školním lyžařském výletě v národním parku Tongariro se však mnohé změnilo. Hory ho tam uchvátily natolik, že od té doby už nežil ničím jiným, píše server biography.com.

Během studií matematiky a přírodních věd na Aucklandské univerzitě podnikl svůj první větší výstup na novozélandskou horu Mount Ollivier. Nejvyšší vrchol jeho rodné země pokořil až po druhé světové válce v roce 1948.

O pět let později se však jako člen britského horolezeckého týmu pod vedením Johna Hunta dostal před podstatně větší výzvu – zdolat nejvyšší horu světa.

Vrchol tyčící se ve výšce 8848 metrů nad mořem nakonec pokořil společně s nepálským šerpou Tenzingem Norgayem 29. května 1953. Dvojice se tak stala prvními lidmi na světě, kteří se na vrchol Mount Everestu dostali.

Krátce po návratu byl Hillarymu udělen Řád britského impéria od nově korunované britské královny Alžběty II. Horolezecký úspěch mu zajistil věhlas po celém světě, stal se dokonce prvním žijícím Novozélanďanem, jehož portrét se objevil na pětidolarové bankovce. Sir Edmund Hillary zemřel 11. ledna 2008.

Reklama

Výběr článků

Načítám