Hlavní obsah

Nejstarší muž na světě prozradil recept na dlouhověkost

Španěl Francisco Nunez Olivera, údajně nejstarší muž na planetě, ve středu oslavil své 113. narozeniny a deníku Daily Mail se svěřil, jaký je jeho recept na dlouhověkost. Za vysoký věk prý vděčí zejména doma vypěstované zelenině a každodenní sklence červeného vína.

Foto: Profimedia.cz

Francisco Nunez Olivera.

Článek

Olivera, jenž má čtyři potomky, devět vnoučat a patnáct pravnoučat, se stal po smrti polsko-izraelského Yisraela Kristala nejstarším žijícím mužem na světě. Ve dvacátých letech minulého století se účastnil Rífské války, v níž na území Maroka bojovali Španělé proti berberským kmenům.

Narozeninový den začal snídaní, při které si dopřál oblíbený piškotový moučník a sklenici mléka. Poté začal s otevíráním blahopřání, které mu poslali lidé z celého světa.

V nemocnici byl jen dvakrát

Bystrý stařík dosud žije ve svém domě ve vesnici Bienvenida ve španělské provincii Badajoz. „Některé dny je strašně upovídaný a jiné dny celé prospí. Někdo kdysi zmínil, že by měl jít do domova důchodců, což mě velmi zamrzelo,“ svěřila se Daily Mailu jeho dvaaosmdesátiletá dcera Maria Antoniová, která se o něj stará.

Foto: Profimedia.cz

Francisco Nunez Olivera s fotkou ze svého mládí.

Rovněž uvedla, že její otec se těší velmi dobrému zdraví a netrpí žádnými bolestmi či nemocemi. Ve svých 98 letech prý začal díky operaci šedého zákalu znovu číst. To byla údajně jedna ze dvou návštěv nemocnice, které za celý život absolvoval.

Zelenina a červené víno

Ve vesnici, kde bydlí, žije asi 2300 obyvatel, z nichž 30 má více než 90 let. „Francisco je žijícím příkladem kvality života v naší obci. Je to venkov bez znečištěného ovzduší a lidé tu zastávají tradiční způsob života bez stresu,“ řekl tamní starosta Antonio Carmona.

Když Olivera před dvěma lety poskytl rozhovor španělskému deníku El Mundo, svěřil se, že ačkoliv už jsou všichni jeho přátelé mrtví, pár let by ještě rád žil. „Vím, že jsem starý, ale necítím se staře,“ řekl tehdy. Nyní prozradil, že dlouhověkost přisuzuje zejména doma vypěstované zelenině a sklence červeného vína, kterou si dopřává každý den.

Reklama

Výběr článků

Načítám