Hlavní obsah

Za sadu vín zaplatil téměř pět miliónů, jedná se prý o výhodnou investici

V aukční síni du Plessis Auctions v australském Adelaide se v neděli vydražila sada lahví prvotřídního vína Penfolds Grange za necelých 300 tisíc australských dolarů (téměř pět miliónů korun). Sada obsahuje 63 lahví, vždy jednu z každého roku v rozmezí let 1951 až 2013, napsal deník Daily Mail.

Foto: Reuters

Láhve s australským vínem Penfolds Grange

Článek

Neznámý kupec z Adelaide vydražil cennou sadu vín přes telefon a zaplatil za ni neuvěřitelných 294 320 australských dolarů (skoro pět miliónů korun).

Sada obsahuje 63 lahví, vždy jednu z každého roku v rozmezí let 1951 až 2013. Podle australského pořadu Sunrise je stejných sad na světě pouze dvanáct.

Jedná se o prvotřídní australské víno Penfolds Grange, kterému dal vzniknout právě v roce 1951 Max Schubert. Obvykle se vyrábí z odrůdy Syrah a malého procenta Cabernetu Sauvignon.

Řada odborníků se domnívá, že se jedná o nejlepší australské víno, tudíž koupě takové sady je velmi dobrou investicí. Podle dražebníka Marca du Plessise měla taková sada v roce 1990 hodnotu 100 tisíc australských dolarů (přes jeden a půl miliónu korun), nyní je téměř třikrát větší.

„Je to v podstatě čistá investice. Kupec ty láhve pravděpodobně nikdy neotevře a víno nikdy nevypije,“ uzavřel Marc du Plessis.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám