Hlavní obsah

Různé druhy alkoholu v nás probouzejí odlišné emoce, ukázala studie

Zdravotnická organizace Public Health Wales zveřejnila rozsáhlou studii zaměřenou na změnu nálad s ohledem na konzumaci různých alkoholických nápojů. Ta potvrdila, že naše pocity ovlivňují různé druhy alkoholických nápojů odlišnými způsoby. Výsledky ukázaly, že tvrdý alkohol je mnohem častějším spouštěčem špatných nálad než pivo a víno.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Výzkumu se zúčastnilo téměř 30 tisíc lidí ve věku 18 až 34 let. Ti byli dotazováni na to, jak se cítí po konzumaci bílého či červeného vína, piva nebo tvrdého alkoholu.

Výsledky ukázaly, že tvrdý alkohol je v oblasti alkoholických nápojů nejčastější příčinou negativních emocí. Téměř třetina uživatelů tvrdého alkoholu, oproti 2,5 procenta konzumentů červeného vína, spojila popíjení s pocity agrese.

Čtvrtině respondentům navíc tvrdý alkohol navozuje pocity smutku. V tomto ohledu jsou na druhém místě konzumenti červeného vína se 17 procenty a za nimi uživatelé bílého vína a piva s devíti procenty.

Uklidnění hledejte v červeném víně

Ačkoliv má většina lidí tendenci bojovat proti stresu konzumací tvrdého alkoholu, průzkum ukazuje, že to není ten nejlepší pomocník. Pouhých 20 procent lidí potvrdilo, že je dokázaly uklidnit nápoje jako gin, vodka a whisky.

Podle průzkumu vás nejlépe uklidní červené víno či pivo. V červeném moku našlo uklidnění více než 50 procent respondentů, v pivě přesně 50 procent.

Roli hraje i místo a událost

„Nápoje jako rum, gin, vodka a další byly po staletí spojovány s násilím. Teď se ukazuje, že prohlubují i smutek. Tvrdý alkohol se často pije rychleji, navíc má mnohem vyšší koncentraci alkoholu. To může vést k rychlejšímu stimulačnímu účinku při zvyšování hladiny alkoholu v krvi,“ vysvětlil listu Telegraph Mark Bellis z organizace Public Health Wales.

„Tvrdý alkohol je navíc mnohdy konzumován při jiných společenských příležitostech, často s úmyslem co nejrychleji se opít. Jiné typy alkoholických nápojů se zase pijí pomaleji nebo při jídle, což taky hraje roli,“ dodal.

Tvrdý alkohol zvyšuje sebevědomí

Konzumace tvrdého alkoholu má však i své výhody. Téměř šest z deseti respondentů uvedlo, že gin, whisky a vodka jim zvyšují energii a sebevědomí. Čtyři z deseti se navíc po několika panácích cítí více sexy.

„Člověk se může cítit pozitivně částečně i díky propagaci alkoholického nápoje reklamou či médii. Emoce jsou také ovlivněny tím, kdy se alkohol konzumuje, jaká je v jednotlivých nápojích míra alkoholu a jaké jsou v něm sloučeniny,“ napsali v časopisu BMJ Open autoři studie.

Reklama

Výběr článků

Načítám