Hlavní obsah

Sommelier roku se stal letošním vítězem až na třetí pokus

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Na třetí dobrou”. Tak by se dalo označit snažení majitele vinařství ve Velkých Němčicích Kamila Prokeše. Ten při své třetí účasti v soutěži Bohemia Sekt Trophée dokázal triumfovat v jubilejním 20. ročníku soutěže. Na stříbrné příčce se umístil David Král z Bohemia Sektu a třetí místo pro sebe získala Libuše Vrbové z vinařství U Vrbů.

Foto: archiv soutěže

Sommelier roku 2017 Kamil Prokeš

Článek

V čem se na takové soutěži sommeliéři utkávají? Kromě teoretických znalostí i v obsluze hostů imaginární restaurace v podání herečky Ani Geislerové a režiséra Jana Hřebejka.

„Soutěže jsem se účastnil už potřetí, v minulých letech jsem vždy skončil v semifinále. Na soutěž jsem se připravoval celý rok a už dostat se do finále pro mne byla taková meta,“ uvedl Prokeš, který už během studií působil jako sommelier v Národním salonu vín ve Valticích a později ve známých moravských vinařstvích. Nyní už dva roky pracuje na vlastním rodinném vinařství.

Sommelieři museli v průběhu soutěže zvládnout znalostní kvíz, slepou degustaci, verbální identifikaci vzorku a servis sektu či vína včetně doporučení pokrmu. Tři soutěžící, kteří postoupili do večerního finále v Rudolfinu, museli navíc předvést i komunikaci s hosty a také náročnou disciplínu kombinování vín s pokrmy dané oblasti.

Znalosti se vylepšují

„Letošní ročník soutěže potvrdil stoupající úroveň znalostí sommelierů. Velmi potěšující zprávou je, že se do finále opět probojovala i žena. Všichni soutěžící, včetně finalistů, předvedli úžasný výkon v honosných prostorách Dvořákovy síně Rudolfina,“ zhodnotil letošní finále viceprezident Asociace sommelierů ČR Ivo Dvořák.

Vítěz soutěže vyhrál vyjma věcných cen také pozvánku na mezinárodní sommelierský šampionát do Číny v říjnu příštího roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám