Hlavní obsah

Kokainový král dojel na neopatrnost

Právo, Zdeněk Nevělík

Bezmála půlku života se Rocco Morabito (51), jeden z nejhledanějších italských mafiánů, skrýval před spravedlností. „Kokainový král“, který posledních dvanáct let pobýval v cizině pod falešným jménem, nakonec doplatil na vlastní neopatrnost. Uruguayští policisté jej vystopovali poté, co svou dceru zapsal do školy pod skutečným příjmením.

Foto: Profimedia

Sídlo v uruguayském letovisku Punta del Este

Článek

Morabito, původem z kalábrijského městečka Africo, zahájil zločineckou kariéru na konci osmdesátých let minulého století, kdy byl obviněn z vyhrožování vysokoškolskému profesorovi v sicilské Messině. To byla doba, kdy hlavy nejdůležitějších rodin kalábrijské mafie známé jako ’Ndrangheta běžně posílaly své potomky na tamní univerzitu a kupovaly jim tam diplomy.

Těsně předtím, než se před svými 25. narozeninami přestěhoval do Milána, se Morabita jeho kumpáni pokusili zavraždit, ani zranění ho však neodradilo od navázání kontaktů s neapolskou Camorrou a jihoamerickými drogovými kartely.

V Miláně během krátké doby ovládl tamní drogový trh a získal si přezdívku „U Tamunga“ podle německého vojenského terénního vozu DKW Munga, kterým zamlada křižoval ulice Afriky. V Miláně ovšem tento „elegán a stálý host nejpopulárnějších večerních podniků“, jak ho popsala média, už přesedlal na luxusnější vozidla.

Jako Al Pacino

Kromě bytu v centru Milána a vily u nedaleké Pavie (z honosné budovy je nyní městská knihovna) si nechal v Kalábrii postavit další sídlo s bunkrem a mramorovou kolonádou ve stylu gangsterky Zjizvená tvář s Al Pacinem v hlavní roli.

V červenci 1992 brazilská policie zatkla dva z jeho společníků s více než 500 kilogramy kokainu a sám Morabito o dva roky později sedl na lep italským policistům v utajení, kteří ho natočili při koupi téměř tuny kokainu za 13 miliard lir (nyní zhruba 196 miliónů Kč).

Mafiánovi se před vydaným zatykačem podařilo uprchnout do Jižní Ameriky, kde si obstaral novou identitu. Stal se z něj brazilský podnikatel v exportu a importu Francisco Antonio Canaletto Souza. Nakonec se usadil v Uruguayi, kde ze své vily v luxusním pobřežním letovisku Punta del Este, známém jako jihoamerické Beverly Hills, řídil dodávky drog do Milána. Podle listu Corriere della Sera tehdy Itálii a Milán několikrát na falešné dokumenty navštívil.

Brazilský pas, na jehož základě získal i uruguayský občanský průkaz, měl Morabito u sebe i na konci srpna, kdy jej uruguayští policisté zatkli v hotelu v centru Montevidea.

Odsedí si třicet let

Boss zřejmě vůbec nečekal, že by mohl být někdy dopaden. Osudným se mu staly dvě věci. Za prvé, vyšetřovatelům se před několika lety podařilo zjistit, že se mafiánova přítelkyně, 54letá Paula Maria De Oliveira Correia, pohybuje kolem brazilského Sao Paula. Požádali tedy brazilské kolegy, aby ji sledovali, v naději, že je dovede k Morabitovi.

Domněnka se ukázala jako správná – při zatčení byla žena po jeho boku. Ve vile pak policie našla zbraně, desetitisíce dolarů v hotovosti, 12 kreditních karet, 13 mobilů a 150 fotek připravených k výrobě nových dokumentů.

Druhé vodítko, které k němu policii nakonec přivedlo, Morabito paradoxně nabídl agentům sám. Po letech na útěku mu zřejmě „otrnulo“ a při zápisu své 13leté dcery do uruguayské školy použil pravé příjmení.

Uruguayská policie ho zatkla za držení falešných dokumentů, za což si odsedí tři měsíce. Pak ale bude vyhoštěn do Itálie, kde si za mřížemi odpyká třicet let. K nim byl odsouzen v nepřítomnosti za pašování drog a další závažné zločiny.

Foto: Profimedia

Mafián po zadržení, snímek zveřejnila italská policie.

’Ndrangheta jako chobotnice

Podle italského Úřadu pro boj s mafií (DIA) je ’Ndrangheta „přítomna ve všech klíčových sektorech politiky, státní správy a ekonomiky“. Působí ve všech italských regionech, ale i v jiných státech v Evropě, Americe a Austrálii a v pašování kokainu na starém kontinentě si drží „jednoznačný primát“.

Bohaté výdělky reinvestuje zejména na severu Itálie do nemovitostí či podnikání a v mnoha případech podle DIA (americké vojenské zpravodajské služby Defense Intelligence Agency) „rozhoduje o tom, kdo se stane starostou, krajským zastupitelem či radním, a dokonce poslancem a europoslancem“. Odhaduje se, že její aktivity tvoří devět procent italského HDP.

„Jde o velmi silnou zločineckou organizaci, která je však stále velmi uzavřená díky pokrevním poutům spojujícím její členy. Je tak krutá, že její členové soutěží v trefování se do useknuté hlavy oběti hozené do vzduchu, ale zároveň dostatečně rafinovaná, aby ji velcí bankéři či jihoamerické kartely považovali za naprosto spolehlivého partnera,“ uvádějí ve své zprávě američtí vojenští zpravodajové.

Odborníci také upozorňují na spolupráci mezi mafií a islámskými teroristy. Obě skupiny například společně vydělávají na pašování zboží, drog a zbraní – z libyjského města Syrta, které bylo donedávna pod kontrolou Islámského státu, proudily do Itálie drogy. Podle odborníků je celá severoafrická drogová cesta kontrolována džihádisty, kteří tím financují své aktivity.

Mafiáni vs. teroristé

Zájmy mafie a islamistů se ale shodují jen do určité míry. Časopis Panorama s odkazem na nejmenovaného bývalého člena italských tajných služeb napsal, že Itálii před teroristickými útoky chrání především kontrola teritoria ze strany klanů, a to hlavně na jihu země.

„Nevíme, na jaké terče se atentátníci zaměří, ale skoro jistě můžeme říct, kde k podobným útokům jako v Paříži nedojde – na jihu Itálie,“ poznamenal. Zde se teroristické buňky mohou pouze pohybovat – na čemž může mafie vydělat –, ale nemohou tady zakořenit, protože klany se kontroly území pochopitelně nevzdají. A také samotní teroristé si jsou vědomi, že spojení s mafiány by na ně jen přitáhlo pozornost vyšetřovatelů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám