Hlavní obsah

Německou kulinářskou hvězdu pohřbil malicherný osobní spor

Novinky, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ten, kdo si chtěl pochutnat na nejlepších delikatesách ve Spolkové republice, nezamířil na některý z nejproslulejších berlínských bulvárů, ani do špejcharů v hamburském přístavu nebo do útulné stylové hospůdky v alpském letovisku. Namířil si to do Baiersbronnu-Tonbachu, kdysi chudé tečky na mapě Schwarzwaldu, česky Černého lesa.

Foto: Profimedia.cz

Harald Wohlfahrt

Článek

Šéfkuchař Harald Wohlfahrt (61) přeměnil restauraci Schwarwaldstube v hotelu Traube Tonbach na Mekku kulinářských poutníků. Před čtvrtstoletím získal tři michelinské hvězdy, nejvyšší možné ocenění, a od té doby je pokaždé obhájil - bez ohledu na všemožné módní výstřelky i na skutečnost, že se mezitím velmistři s vařečkou přestěhovali na televizní obrazovky a na stránky knižních bestsellerů. Okolí městečka se začalo přezdívat Údolí (michelinských) hvězd.

„Neztělesňuje pouze kuchařskou genialitu, políbení od gastronomických múz, ale také dlouhodobou spolehlivost bez výkyvů,“ poznamenal americký deník The New York Times, když ho zařadil mezi deset nejlepších ve svém oboru na světě. V roce 2010 Wohlfahrt připravil stravu pro astronauty Evropské kosmické agentury.

Nejdelší a nejúspěšnější příběh poválečných dějin německé gastronomie ale skončil bez fanfár. Tečku za ním napsal pracovní soud v Pforzheimu.

Slovo proti slovu

Co verdiktu pod číslem jednacím 08/15 vlastně předcházelo? Wohlfahrt tvořil dlouhá léta báječně sehraný tandem se žoviálním Willym Finkbeinerem, zakladatelem a majitelem hotelu. Celý komplex pěti restaurací se 340 zaměstnanci, z toho 62 kuchaři, převzal posléze Heiner Finkbeiner (69), zakladatelův synovec. Jejich vztahy sice postrádaly předchozí srdečnost a přátelství, ale muži spolu vycházeli korektně.

Cesty obou se rozešly letos na jaře. Finkbeiner se rozhodl pro generační výměnu. Žezla se měl ujmout Torsten Michel (39), jeden z Wohlfahrtových žáků, a dosavadní král kuchyně se měl přesunout na nově vytvořený post „kulinářského ředitele“.

Wohlfahrt tvrdí, že se o této rošádě dozvěděl až z květnového čísla časopisu Capital. Zaměstnavatele tudíž nařkl z porušení smlouvy, podle níž s ním měl podobné kroky důkladně a v předstihu probrat. „Bral to jako urážlivou pohanu, nestydaté veřejné ponížení,“ řekl týdeníku Der Stern jeden ze spolupracovníků, který si přál zůstat v anonymitě.

Finkbeiner namítá, že změny spolu několikrát tváří v tvář prohovořili a že Wohlfahrt si Michela dokonce sám vybral. Písemnými záznamy to však doložit nemůže.

Smutný odchod z Údolí hvězd

V ostré hádce pak Finkbeiner zakázal Wohlfahrtovi vstup do kuchyně. U soudu, jenž měl posoudit zákaz, došlo ke smíru. Geniální velmistr kuchařského řemesla ustoupil a z Údolí hvězd se v naprosté tichosti odporoučel. V kterékoli restauraci na světě po něm skočí všemi deseti.

„Je to absurdní paradox: jen ne v té jediné, o kterou by on doopravdy duší i srdcem stál,“ uzavírá spolupracovník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám