„V naší restauraci si už jaro bez medvědího česneku nedovedu ani představit. Přidáváme ho do mnoha sezónních pokrmů. Populární je teď například burger s majonézou s medvědím česnekem,“ říká Petr Tyrichtr z karlínského bistra Krystal, kde je bylinka součástí i kuskusu.

Po medvědím česneku sáhl také šéfkuchař luxusní restaurace La Veranda v centru metropole. Radek David ho podává spolu s mladým špenátem a telecím brzlíkem ve dvoubarevných raviolách plněných jehněčím a telecím masem.

Ztracené vejce, chřest a pesto z medvědího česneku zase nechybějí na jarním sezónním menu restaurace L’Epoque pražského Art Nouveau Palace Hotelu v Panské ulici.

Nebojte se ani fialek

Medvědí česnek aktuálně roste na mnoha místech v České republice, a když uvidíte na kolenou větší množství lidí blízko sebe a ve vzduchu se zaskví vůně česneku, víte, že jste na správném místě.

Medvědí česnek se dá ale lehce zpracovat i doma. Skvěle ochutí obyčejné máslo, použít se dá i do italského rizota, odbornice na jedlé kvítí a býlí Jana Vlková radí: „Skvělá je i kombinace bílé rýže s medvědím česnekem a fialkami. Nebojte se, fialky si výborně rozumějí i s masem.“