Hlavní obsah

Českým mistrem v přípravě kávy je Jan Škeřík

Národním mistrem v přípravě kávy se stal Jan Škeřík z pražské kavárny Double B coffee & tea. Zamíří na světové kolo soutěže do jihokorejského Soulu. Obhajovatel titulu z loňského roku Ondřej Hurtík dosáhl na stříbrnou příčku, pomyslný bronz získal Zdeněk Hýbl. Vítěze v neděli vyhlásili organizátoři soutěže v divadle Jatka 78 v Pražské tržnici.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Jan Škeřík

Článek

Soutěžící museli pro porotu připravit espresso, cappuccino a kávový nápoj podle svého výběru, takzvaný signature drink, na vše dohromady měli čtvrt hodiny. Škeřík zvítězil i v této kategorii.

„Bylo tam espresso, grepová šťáva, sirup ze žlutého melounu – třikrát přefiltrovaný a zredukovaný na 70 procent. Dále pak sirup z panely – to je něco jako třtinový cukr, ale ne rafinovaný, zredukovaný na 70 procent, zmražený na suchém ledu. Celé se to vyšlehalo dohromady. Hodně se hrálo na to, že postupem času se měnila struktura a chuť toho drinku,– řekl po vyhlášení výsledků Škeřík.

Druhý Hurtík pak použil kávovou odrůdu Red bourbon. „Ta je typická svou ovocností, plností a komplexitou. Chtěl jsem vyzvednout odrůdu, takže jsem použil červený rybíz pro zvýraznění právě ovocitosti, syrovátku, která nahnala texturu a krémovitost, a kořeněný sirup, který to krásně zabalil dohromady,“ popsal svůj postup Hurtík. Rybíz rozmačkal s cukrem do pyré, vše míchal ve šlehačkové lahvi, směs pak stříkl do skleniček s chmelovým aroma.

Baristou teprve dva roky

Nejlepší espresso udělal Jakub Nikel, nejlepší cappuccino Zdeněk Hýbl. Při přípravě nápojů museli soutěžící také popsat svůj postup i zajímavosti o kávě v angličtině. „Stresující to být může, ale tím, že je to postupová soutěž na mistrovství světa, se dá očekávat, že ten, kdo vyhraje, musí umět anglicky prezentovat," vysvětluje Škeřík.

Podle vítěze soutěže zákaz kouření v restauracích a kavárnách, který přijde v Česku 31. května, vadit trhu nebude. Podobnou situaci už zažil, když pracoval ve Skotsku. „Všichni mí kamarádi ten zákaz vítali. Na cigárku venku potkali nové zajímavé lidi, za druhé nepřišli domů a nesmrděli. Já osobně bych asi v kavárně nedělal, kdyby se v ní kouřilo,“ dodal Škeřík.

Dvanáct finalistů soutěžilo po celý víkend, šestice své umění porotě předváděla v sobotu, šestice v neděli. Předvýběr do finálového kola se uskutečnil před víkendem. Škeřík se do finále dostal poprvé, loni nepostoupil mezi šest nejlepších. Profesionálně je baristou dva roky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám