Hlavní obsah

Svatý Martin rozlil dychtivým nedočkavcům první vzorky mladého vína

Právo, Miroslav Homola, Lucie Fialová

Pátkem ožila celá republika oslavou mladých vín z letošních asi 2,3 miliónu lahví, které mají právo nosit označení Svatomartinské. Jako v uplynulých létech, byl i tentokrát největší společný košt prvních svatomartinských vín na brněnském náměstí Svobody, kam přišlo odhadem pět tisíc lidí, kteří zřejmě k účasti na obřadu a k ochutnání prvních doušků mladého vína využili pauzu na oběd.

V Brně vítali svatého Martina i svatomartinskéVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

„Letos je většina Svatomartinských poprvé opatřena šroubovacím uzávěrem. Vína se pijí jako mladá a nejsou určena k archivaci, a proto je pro ně tento typ uzávěru ideální,“ říká Jaroslav Machovec, ředitel Vinařského fondu, který je vlastníkem ochranné známky Svatomartinské.

Hodnocením odborné poroty prošlo letos celkem 375 vín, o šest víc než loni. Žebříček odrůd vede u bílých vín (161 vzorků) tradičně Müller Thurgau, kterého je 98 vzorků. Muškátu moravského je 43 vzorků a Veltlínského červeného raného 19 a jedno cuvée. U růžových vín a klaretů budeme letos vybírat ze 114 vín. Červených Svatomartinských vín nabídnou vinaři, vinotéky, obchody a restaurace rovnou stovku.

Podle odborníků bude letošní ročník obzvlášť vydařený. „Vůně a chuť u odrůdy Müller Thurgau bude převážně jemně muškátová s tóny tropického ovoce a broskve. Veltlínské červené rané přináší lehce mandlovo hrozinkové aroma s ovocnými tóny zahradního ovoce a medu, v Muškátu moravském hledejme většinou vůni květu pomerančovníku, v chuti doplněnou o tóny kompotovaných mandarinek, čerstvého červeného grapfruitu a pomela“, popsal Marek Babisz, hlavní sommelier Národního vinařského centra.

Koštuje se i v Praze

První letošní víno můžou lidé ochutnat už i v Praze v botanické zahradě v Troji. Koštuje se v pátek do 17 hodin. Lahve z českých a moravských vinařství se podle tradice otevřely v 11 hodin 11 minut a 11 vteřin. „Moc dobré,“ chválila například moravský muškát jedna z příchozích. Podle ředitele areálu Oldřicha Vacka dává svatomartinské odpověď, jaké to letošní víno skutečně bude.

„Letošní vína z botanické zahrady budou skvělá a myslím, že na rulandu modrou budeme dlouho vzpomínat,“ řekl Právu se sklenkou bílého v ruce.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Ochutnávání svatomartinských vín v Troji

Ve svatomartinských vínech se podle vedoucí zdejší vinotéky sv. Klára Elišky Muchnové často vyskytuje zbytkový oxid uhličitý, takže jemně perlí na jazyku, bývají svěží, ovocitá, lehká a převažuje v nich primární aroma jednotlivých odrůd.

Pražské víno

„Zbytečně nad mladými víny ale nehloubejte. Svatomartinská vína jsou nekomplikovaná a radostná záležitost. Slavíme přece, že úroda je už bezpečně pod střechou,“ radí.

Návštěvníci ovšem úrodu ze zdejšího vinohradu ochutnat dnes nemůžou. „Máme tak malou produkci, že prodat víno jako mladé by byla škoda. Raději si počkáme do března dubna a nabídneme ho jako vyzrálé kvalitní víno,“ vysvětlil Vacek.

Na necelých třech hektarech vinohradu roste přibližně 16 tisíc keříků vinné révy. Například loni se urodilo 25 tun hroznů, z nichž v Troji vyrobili 17 600 půllitrových lahví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám