Hlavní obsah

Reprezentuje českou barovou scénu v Miami. A bude z toho úspěch

Novinky, Jakub Kynčl

Sedmadvacetiletý Adrián Michalčík ze slovenského Zvolena už 2,5 roku pracuje na české barové scéně a daří se mu. Barman z podniku L'Fleur zvítězil v červnu v českém kole barmanské soutěže Diageo World Class a před několika dny odletěl reprezentovat ČR na mezinárodní finále do amerického Miami. Tam už má jisté místo v první šestce. Rozhovor vznikl během jeho příprav na mezinárodní finále.

Adrián Michalčík reprezentuje ČR na mezinárodní barmanské soutěži v MiamiVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Jak jste se stal barmanem?

Začalo to vlastně na střední škole, studoval jsem hotelovou akademii. V té době jsem hrával hokej, ale kvůli studiu bylo méně času, tak jsem hledal něco nového. Začal jsem při studiu pracovat v baru a na různých akcích a barmanství mi učarovalo. Po škole jsem hned nastoupil jako barman na diskotéce v Banské Bystrici, a tam jsem zůstal skoro pět let.

Foto: archiv Adriána Michalčíka

Adrián Michalčík

Kdy jste to začal brát vážně, a ne jen jako přivýdělek?

Když jsem se po škole odstěhoval od rodičů a začalo mě to opravdu živit.

Ve kterém baru jste mohl začít opravdu tvořit?

Snažil jsem se o to ve všech barech, ale tohle je můj první opravdu mixologický. Dostal jsem možnost otevřít před rokem a půl L'FLeur bar. Po tak krátké době lze vítězství v soutěži označit za opravdový úspěch.

Proč myslíte, že jste převálcoval barmany, kteří jsou v oboru výrazně déle?

Určitě je to trochu o štěstí, ale hlavně o přípravě. Myslíte si, že je důležitý spíš talent, nebo dřina? Řekl bych, že je to půl na půl. Člověk musí mít vlohy, ale je důležité je dále rozvíjet.

Kolik času vám zabrala příprava na soutěž a co obnášela?

Asi pět týdnů. Je to individuální. Připravoval jsem si drinky a prezentace. Je důležité vysvětlit ideu daného drinku. Ty jsou na různé téma. Je důležité vytvořit nejen drink, ale dodat k němu správnou prezentaci a příběh. Důležité jsou i servis, doprovodná hudba a celkový styling.

Foto: archiv Adriána Michalčíka

Adrián Michalčík na barmanské soutěži, které dominoval.

Označil byste některý ze svých drinků za lepší než ostatní?

Asi by jich bylo víc. Připravoval jsem jich jedenáct a z nich bylo sedm v kole, kde šlo o čas. Měl jsem na ně šest minut. A ještě jsem je musel popsat a odůvodnit jejich výběr. Je to náročnější než mít na jeden třeba pět minut.

Dobrou zpětnou vazbu jsem měl na téma Miami a předělávku známého koktejlu Cosmopolitan. A také téma Future Negroni. Tam jsem v rámci prezentace vykládal karty. Kde porotci mohli najít fotky z dětství. Pohrál jsem si s pojmy minulost – přítomnost. Zaujala je i textura drinku a servírování. Měl jsem na něj speciální podstavec, který se rozsvítil.

Takže jste z toho udělal takový malý Hollywood…

No (smích). Nechal jsem si zhasnout světla, naservíroval jsem koktejl a podstavec se rozsvítil. Popsal jsem to jako naději do budoucna. Prezentace na soutěži jsou dnes na tak vysoké úrovni, že je třeba je spolu s ideou propracovat do posledního detailu.

Co příprava na tu mezinárodní v Miami?

Samozřejmě o dost složitější než na to národní kolo. U nás jsem servíroval jedenáct drinků, do Miami si jich vezu okolo třiceti. Takže minimálně dvakrát náročnější příprava.

Jste vůbec rád, že jste vyhrál?

Určitě. I když je to náročné, člověk na tom pořád musí pracovat. V práci je třeba koncentrovat se na hosty, takže příprava na soutěž probíhá spíš ve volném čase.

Finále soutěže bude kromě drinků hodně i o angličtině, jak jste na tom?

Naštěstí s ní nemám problém. Používám ji denně jak v baru, tak v osobním životě.

Čím plánujete zaujmout porotce?

Snažím se pracovat na všech aspektech, aby vše bylo dokonalé. Je důležité něčím zaujmout, proto se snažím věnovat pozornost veškerým detailům, které by mě mohly odlišit. Je důležité, aby si mě zapamatovali.

Co byste v Miami považoval za úspěch?

Už to, že se podívám na světovou scénu, je úspěch. Ale samozřejmě se chci dostat co nejdál. Kolega loni skončil v top šestce. To je těžké, zvláště pro Českou republiku.

Kolik bude soutěžících?

Letos už 66. Bude to náročné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám