Hlavní obsah

V Brně se utkávají čeští vinaři, ve hře je 715 vzorků

V Brně ve čtvrtek začalo hodnocení v soutěži Top 77 vín ČR. Jako jediná soutěž v Česku hodnotí soutěžící vína pouze nezávislí degustátoři, vinaři mezi nimi nejsou. Soutěž se letos koná poosmnácté, vinaři do ní přihlásili rekordní počet 715 vzorků. Novinářům to řekli organizátoři.

Foto: Profimedia.cz

Výsledek soutěže bude známý počátkem září.

Článek

Většinou vinaři přihlásili vína z loňského ročníku, který sami hodnotí jako výjimečný. Oproti předchozím rokům jim přálo počasí.

„V roce 2014 nebyla moc hezká vína, spousta vinařů ani nelahvovala. Oproti tomu ročník 2015 je o dvě třídy kvalitativně výše. Věřím, že se to projeví i na hodnocení," uvedl ředitel soutěže Dan Mádr.

Počasí při sklizni bylo velice dobré a hrozny nehnily. „Mnozí čekali ještě na ledová vína, ale toho už se nedočkali. Většina vinařů ale tyto speciality nedělá," uvedl Mádr.

Vyvrcholí v září

Na trhu se ročník 2015 podle odborníků udrží déle, zřejmě i proto, že letošní úroda nebude tak vysoká. Vinice na jihu Moravy silně poničily dubnové mrazy. Oborový svaz odhaduje, že škody překročí miliardu korun.

Loni se v boji o medaile v soutěži TOP 77 střetlo 458 vzorků od 86 vinařů. Zařazení do výběru TOP 77 si vysloužila vína, která získala minimálně 83,5 bodu. Vítězství slavila kolekce suchých i sladších vín od společnosti Vinice Hnanice. Letošní ročník soutěže bude vyhlášen 1. září v Domě umění v Brně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám