Hlavní obsah

Likéry našich předků se znovu vracejí do módy

S olivami, čajem nebo černým bezem - likéry podle receptů našich dědů si získávají stále větší oblibu a vydávají se na cestu do světa. Přispívá tomu i současná móda koktejlů a míchaných nápojů, píše agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Historické likéry se vrací do módy. Zájem je o ně na celém světě.

Článek

Starodávné tradiční receptury, tajemství klášterů s exotickými bylinami, modré curacao, rudé sherry nebo zelená chartreuska, které se popíjejí kvůli lepšímu trávení, si získávají popularitu.

„V zahraničí je likér především aromatickou ingrediencí pro koktejly, je to synonymum kvality," říká Edith Giffardová-Jouanneauová, která je představitelkou již čtvrté generace v čele firmy Giffard v Avrillé na západě Francie. Její pradědeček Emile firmu založil v roce 1885 a vyráběl likér Menthe-Pastille na bázi máty peprné.

K likérům Cherry-Select a Parfait Triple-sec s pomerančem, které se produkovaly v počátcích, se nyní připojily likéry z růží a liči, které se nakupují v Asii, Japonsku a  Malajsii, nebo likéry se zázvorem, vanilkou a s květy černého bezu. Poslední výrobky se již podávají v barech v New Yorku a v severní Evropě. Firma se drží tradice, ale spoléhá na inovaci.

Čím starší, tím módnější

„Čím jsou naše likéry starší, tím více jsou módní," uvádí Edith Giffardová-Jouanneauová. Nedávno odkoupila firmu Bigallet ve francouzských Alpách, založenou v roce 1872 a specializující se na výrobu likérů z místních bylin, jako je pelyněk.

„Když jsme Bigallet kupovali, právě přestal vyrábět likér China-China z pomerančové kůry a chinovníku. Dnes jsme jeho výrobu obnovili a vyvážíme jej do Spojených států, kde si barmani pochvalují jeho hořkost. Tradiční recepty a rodinná tajemství vzbuzují velký zájem. A samozřejmě jde o to, že likér byl vyroben ve Francii," zdůrazňuje.

Obrat firmy vzrostl v posledních pěti letech o 40 procent a bylo třeba stávající kapacity rozšířit, aby bylo možno odpovědět na poptávku Spojených států, vlasti koktejlů.

Likér z oliv? Proč ne

Francie je zemí likérů. Je zde padesátka často rodinných podniků, které vyrobí ročně 89 miliónů lahví a jejichž celkový obrat je 500 miliónů eur (deset miliard Kč). Z toho se 53 procent vyváží, uvádí Jean-Dominique Caseau, předseda francouzské komory výrobců likérů.

„Lidé dnes požadují původní a kvalitní výrobky," zdůrazňuje Emmanuel Hanquiez, který převzal rodinnou Manguin u Avignonu na jihovýchodě země. Ta vyrábí likér Elissir de Farigoule na bázi tymiánu a 65 rostlin středozemské lesostepi. Její novinkou jsou likéry z mandarinky klementinky a z bergamotu, které jsou málo slazené, pouze 100 gramů cukru na litr alkoholu, aby bylo možno zachovat název likér.

V historickém destilačním přístroji se Emmanuel Hanquiez dokonce pokouší vyrábět likér z oliv. „To zajímá barmany, kteří ho podávají s ginem," říká.

Reklama

Výběr článků

Načítám