Hlavní obsah

Nejstarší restaurace na světě? Dříve si do ní lidé nosili vlastní jídlo

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Restaurace Botin se nachází v centru španělského Madridu. Založil ji v roce 1725 francouzský kuchař Jean Botin a podle Guinnessovy knihy rekordů jde o nejstarší restauraci na světě vůbec. Budova samotná se datuje do roku 1590 a na restauraci je kuriózní zejména to, že si do ní lidé dříve nosili vlastní jídlo k uvaření.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Madridu funguje oficiálně nejstarší restaurace na světě Video: AP

 
Článek

V dnešní době restaurant Botin servíruje velké množství klasických španělských pokrmů. Specialita je tu už však mnoho let jednoznačná, pečené sele zvané cochinillo. Je ochucené tymiánem, bobkovým listem, česnekem a potřené olivovým olejem. Poté se peče v klasické peci na dřevo, která je oblíbenou turistickou atrakcí této restaurace.

Spolumajitel restaurace José González zdůrazňuje, že pec nepoužívají jen pro efekt.

Foto: Profimedia.cz

Pečené sele - cochinillo

„Děláme nejlepší cochinillo široko daleko. Samozřejmě, že děláme také ryby a jiná masa, ale pečené sele je naše specialita. Připravujeme jej podle receptu mého dědečka a k němu je pec na dřevo absolutně nezbytná,” uvedl González.

Tři podmínky splňují

Podle majitele je jeho rodina teprve druhou, která tuto restauraci provozuje od jejího založení v 18. století. Potomci zakladatele restaurace Cándida Remise provozovovali tuto restauraci do 20. let minulého století. Poté ji převzali Gonzálezovi prarodiče někdy okolo roku 1930.

Aby mohla restaurace získat titul nejstarší restaurace světa, musela splnit tři základní podmínky. Nezavřít provozovnu od doby otevření, nezměnit název a udržet si název, který měla v době otevření. A to restaurace ležící u hlavního náměstí, Plaza Mayor, splňuje.

Restauraci zmiňuje ve svých dílech spisovatel Ernest Hemingway a mnoho místních spisovatelů. Hemingway je však tím hlavním důvodem, že do restaurace míří mnoho zahraničních turistů. A pokud se nestane něco neočekávaného, restaurace Botlin na svém místě ještě dlouhá léta zůstane...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám